Germania trimite o undă de şoc în toată Europa! Decizia luată în plin război. Vladimir Putin va amuţi

Germania trimite o undă de şoc în toată Europa! Decizia luată în plin război. Vladimir Putin va amuţi Germania a fost „trezită” de războiul din Ucraina. Schimbările anunțate de Olaf Scholz Sursa foto: Kremlin

Războiul din Ucraina. Decizia Germaniei îl va enerva la culme pe Vladimir Putin, iar Rusia ar putea fi grav afectată în plin război. Autoritățile au pregătit un proces de ratificare rapidă, dar și alte măsuri de siguranță.

Decizia care îi va pune capac lui Vladimir Putin a fost anunțată. Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a declarat că Germania s-a pregătit intens pentru un proces rapid de ratificare în cazul în care Finlanda și Suedia vor cere aderarea la NATO. Oficiala a mai precizat că Suedia și Finlanda caută garanții de securitate.

„Germania a pregătit totul pentru a face un proces de ratificare rapidă”, a declarat Baerbock reporterilor în a doua zi de discuții cu omologii săi din NATO la Berlin.

Baerbock a mărturisit că miniștrii au luat hotărârea sâmbătă, în cadrul unui dineu. Aceștia speră să nu existe o zonă gri între momentul în care depun cererea de aderare și cel în care aderă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă se decid să adere, pot adera rapid… Trebuie să ne asigurăm că le vom oferi garanții de securitate, nu trebuie să existe o perioadă de tranziție, o zonă gri, în care statutul lor să fie neclar”, a spus ea.

Sursa: Dreamstime.com

Ministrul este convins că perioada de ratificare poate dura un an, iar țările nordice nu vor beneficia de protecția din articolul 5 al NATO.

România dorește Suedia și Finlanda în NATO

Oficialii din Finlanda și Suedia au discutat cu miniștrii NATO cu privire la aderea lor. Ministrul de Externe al României a declarat că aderarea celor două țări este o strategie bună și că va duce la o Alianță mai puternică, „manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată”.

„Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei. Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung.

Ministrul român de externe a menționat, de asemenea, faptul că România consideră că este foarte necesară, mai ales în actualul context de securitate, menținerea solidarității și unității aliate, exprimând speranța că orice divergențe actuale privind candidaturile celor două state sunt temporare și pot să fie rezolvate prin dialog direct între statul aliat interesat și cei doi candidați, în cel mai scurt timp posibil, inclusiv cu sprijinul celorlalte state membre”, a mai transmis MAE.