NATO devine pașalâc în Mediterana. Să nu se supere sultanul Erdogan

NATO devine pașalâc  în Mediterana. Să nu se supere sultanul Erdogan

Un altul a mărturisit că a fost exclus să se arate cu degetul spre Turcia din cauza „influenței sale militare și a poziției strategice pe care o ocupă pe flancul sud-estic al NATO”.

„Raportul despre incidentul cu fregata Courbet nu a reușit deoarece nimeni nu vrea să umilească Turcia, care a pretins cu voce tare scuze”, a confirmat o sursă europeană.

„Incidentul a fost înregistrat”, iar „Consiliul Atlanticului de Nord a reafirmat respectul pentru respectarea embargoului  asupra Libiei și regulile de comportament dintre aliați”, a adăugat această sursă.

În mod clar – apreciază observatorii -  Turcia este vinovată de faptele pe care Franța o acuză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar poziția sa strategică și influența sa militară reprezintă linii peste care NATO se ferește să treacă pentru a nu stârni iritarea Ankarei.

Acest lucru explică, în plus, și exprimările cu jumătate de gură ale lui Jens Stoltenberg  cu privire la sistemele de apărare antiaeriană rusești S-400 cumpărate de Turcia.

„NATO este moarte cerebrală”, a spus președintele Macron în noiembrie anul trecut. Poate. În orice caz, Alianța nu este suficient de puternică pentru a-i cere unuia din membrii săi să nu mai calce în picioare principiile sale.

Și în Statele Unite, unii membri ai Congresului încep să-și piardă răbdarea. La fel ca senatorul republican Ron Johnson, președintele subcomitetului Senatului pentru relațiile externe cu Europa, care a vorbit despre închiderea bazei SUA de la Incirlik (Turcia).

„Calea pe care a luat-o președintele Erdogan pe Turcia este îngrijorătoare. Este deranjant și foarte preocupant. Și acesta este cu siguranță unul dintre motivele pentru care ne îmbunătățim cooperarea militară cu Grecia ”, a spus el. „Nu știm ce se va întâmpla cu baza Incirlik. Sperăm la o situație bună, dar trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău”, a adăugat el.