NATO dă dreptate Turciei care se opune aderării Suediei și Finlandei la alianță. Jens Stoltenberg, anunț surprinzător

NATO dă dreptate Turciei care se opune aderării Suediei și Finlandei la alianță. Jens Stoltenberg, anunț surprinzător Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Turcia a anunțat că opune aderării la NATO a Suediei și Finlandei pe motiv că țările ar adăposti persoane care fac parte dintr-o organizație pe care Ankara o consideră teroristă. NATO anunță că îngrijorările sunt legitime.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat duminică, 12 iunie, căpreocupările de securitate formulate de Turcia în legătură cu opoziţia sa faţă de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO sunt legitime, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Stoltenberg, care a fost primit duminică de preşedintele finlandez Sauli Niinisto, a explicat că este important să se aibă în vedere că Turcia a suferit mai multe atacuri teroriste decât orice alt aliat din NATO şi de aceea preocupările sale trebuie luate în serios.

Opoziție puternică

La jumătatea lunii mai, Turcia a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică, fapt care a fost o surpriză pentru multe state. Ankara consideră că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce şi cu susţinători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de puci din iulie 2016, potrivit sursei citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei. În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste. Cum putem avea încredere în ei? (...) Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni împotriva Turciei”, a spus Recep Tayyip Erdogan.

Motive ascunse?

Există însă voci care spun că nu acesta ar fi motivul opoziției președintelui Turciei. Mai mulți analiști internaționali susțin că opoziția Turciei este doar un mecanism de presiune pentru a fi reinclusă în programul american de achiziție a aparatelor F-35 și a altor elemente de tehnică militară avansată din SUA.

Turcia a fost exclusă din program și și-a tensionat relațiile cu NATO după ce a decis să se doteze cu sisteme de rachete rusești S-400.

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că va candida pentru realegere în cursa prezidenţială programată pentru iunie 2023, într-un prim anunţ oficial, citat de DPA.

Mulţi observatori consideră cursa de anul viitor ca una dintre cele mai critice alegeri din istoria recentă a Turciei.