NATO cheltuiește 1 miliard de lire sterline pentru o nouă clădire strălucitoare. Nu este suficient de mare pentru noii membri

NATO cheltuiește 1 miliard de lire sterline pentru o nouă clădire strălucitoare. Nu este suficient de mare pentru noii membri NATO / Sursa foto: dreamstime.com

NATO se confruntă cu o provocare urgentă, deoarece se luptă cu problema constrângerilor de spațiu atât pentru statele membre existente, cât și pentru cele potențiale. Pentru a găzdui Finlanda, un nou venit, precum și orice viitor membru potențial, organizația are în vedere construirea unui edificiu suplimentar și o reorganizare a sediilor sale actuale.

Potrivit a patru diplomați NATO anonimi care au discutat cu EURACTIV, clădirea din Bruxelles a alianței militare occidentale, inaugurată în 2018, devine treptat inadecvată pentru a găzdui delegațiile viitorilor membri.

„Mutarea Finlandei în sediul NATO va fi finalizată în următoarele săptămâni și luni”, a dezvăluit un oficial NATO.

În plus, oficialul a precizat că același lucru se va aplica și Suediei „odată ce se vor alătura NATO ca membri cu drepturi depline”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, punctul nevralgic al problemei constă în faptul că actuala clădire nu poate găzdui niciuna dintre aceste delegații. În prezent, Finlanda, Suedia și alte națiuni partenere își au delegațiile situate în fostul sediu al NATO - un complex construit în timpul Războiului Rece - situat peste bulevardul Leopold al III-lea.

Când a fost înființat noul sediu, în urmă cu mai puțin de cinci ani, s-a decis ca delegațiile națiunilor partenere să fie găzduite în vechea clădire.

Aderarea Finlandei s-a produs în nici un an

La acea vreme, diplomații și oficialii NATO vedeau extinderea alianței ca pe o perspectivă îndepărtată, iar ideea predominantă era aceea de a construi o aripă suplimentară în noul sediu atunci când va fi nevoie.

Să trecem rapid la prezent, unde aderarea Finlandei la NATO s-a produs în mai puțin de un an, Suedia este pe cale să devină membră înainte de vară, iar posibila aderare a Ucrainei și Georgiei nu poate fi exclusă în totalitate în viitorul apropiat.

Căutând o soluție, oficialii NATO s-au gândit cu frenezie cum să integreze viitoarea misiune de 50 de membri de la Helsinki în clădirea sediului central și să elibereze complexul ocupat în prezent de națiunile partenere.

Potrivit a doi diplomați NATO care au discutat cu EURACTIV, o potențială soluție luată în considerare de administrația alianței este construirea unei clădiri suplimentare în cadrul campusului NATO.

NATO mai primește membri în curând

Această structură ar putea găzdui personalul și agențiile internaționale ale NATO, servind drept „soluție temporară” pentru a rezolva rapid problema spațiului prin „mutarea lucrurilor”.

Cu toate acestea, diplomații au menționat că extinderea sediului nou construit cu o aripă suplimentară, așa cum era planificat inițial, ar fi opțiunea de rezervă, desemnată drept planul B. Această abordare este considerată „prea costisitoare”, având în vedere suma de 1,1 miliarde de euro deja cheltuită pentru noul sediu, conform cifrelor NATO disponibile public.

Un alt diplomat NATO a avertizat că este prematur să se stabilească dacă va avea loc o extindere a sediului.

Cu toate acestea, în cazul în care NATO va primi mai mulți membri în viitor, devine imperios necesar să se abordeze această problemă.

Când a fost întrebată cu privire la posibila amploare a planurilor de extindere, purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat: „NATO își revizuiește actuala alocare a spațiului de birouri pentru a face față unei Alianțe în creștere. Acest lucru ar putea implica construirea de facilități suplimentare”. (Sursa:Express.Co.Uk).