NATO caută formula magică pentru a închide fisurile și pentru a-și proteja sprijinul pentru Ucraina

NATO caută formula magică pentru a închide fisurile și pentru a-și proteja sprijinul pentru Ucraina Sursa foto: Dreamstime.com

Miniştrii de Externe ai NATO celebrează prima lor reuniune cu Suedia ca aliat, în timp ce Rutte începe ca favorit pentru a-i succeda lui Stoltenberg.

Ei vor căuta, miercuri și joi, să-și protejeze sprijinul pentru Ucraina în fața stagnării conflictului în ceea ce va fi prima lor întâlnire în 32, cu Suedia deja ca membru cu drepturi depline, reuniune care coincide cu cea de-a 75-a aniversare a Alianței.

Reuniunea ministerială va servi drept bază pentru discuții la întâlnirea informală de la Praga (Republica Cehă) de la sfârșitul lunii mai și la summitul din iulie de la Washington (Statele Unite), în care aliații consideră că ar trebui inclusă o referire la "perspectivele euro-atlantice" ale Ucrainei, deși fără termene limită sau invitație formală de a se alătura NATO.

NATO analizează soluții pentru Ucraina

Pe lângă această dezbatere privind viitorul Kievului în cadrul NATO, miniștrii vor aborda și evoluția conflictului derivat din agresiunea rusă, precum și eforturile colective de consolidare a sprijinului aliat pentru Ucraina și acoperirea aspectelor care, până acum, nu au fost tratate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens, surse aliate au afirmat că alianța apreciază că UE s-a angajat într-o strategie de consolidare a industriei sale de apărare și a armamentului, ceea ce consideră că, la rândul său, contribuie la consolidarea rolului Alianței în sine ca organizație de referință în materie de apărare.

Ei atrag atenția că orice declarație care alimentează suspiciunea că UE are un plan alternativ la NATO este "nefericită", întrucât obiectivul ambelor instituții este de a avertiza Rusia că nu vor renunța la sprijinul lor pentru Kiev și că nu vor renunța în fața oricărui tip de oboseală.

În acest fel, aliații urmăresc să-și protejeze ajutorul acordat Ucrainei în ciuda "duratei" conflictului într-o întâlnire care va lăsa loc și sărbătoririi a 75 de ani de la înființarea NATO și care va include discursuri ale miniștrilor din țările care își comemorează și ele aderarea în acest an: Albania, Bulgaria, Croația, Slovacia, Slovenia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia și România.

Marele favorit să preia conducerea alianței

Toate acestea în toiul cursei pentru succesiunea secretarului său general, Jens Stoltenberg, în care prim-ministrul în exercițiu al Țărilor de Jos, Mark Rutte, este favorit și despre care se va discuta, probabil, în marja reuniunii ministeriale. Surse aliate au asigurat că olandezul are o majoritate "covârșitoare" în favoarea sa, care include țări precum Spania și Statele Unite, deși recunosc că candidatura președintelui României, Klaus Iohannis, a "complicat" consensul necesar ca aliații să numească un succesor, întrucât acesta din urmă are sprijinul Ungariei.

La rândul ei, prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a redus la tăcere zvonurile despre posibila ei candidatură, anunțându-şi sprijinul pentru Rutte pe reţeau de socializare X, deşi se perpetuează asfel un blocaj care împiedică ajungerea la un acord.

Rutte are și sprijinul Statelor Unite, după cum a subliniat ambasadorul american la organizație, Julianne Smith, care a reamintit, însă, că nu există un calendar fix. De altfel, propriul mandat al lui Stoltenberg a fost deja reînnoit de mai multe ori din cauza incapacității aliaților de a conveni asupra unei înlocuiri.

Obiectivul Alianței a fost să rezolve înlocuirea fostului premier norvegian deja în aprilie pentru a evita suprapunerea cu alegerile europene din iunie, dar sprijinul minoritar pentru alte candidaturi decât cea a lui Rutte a provocat întârzieri neprevăzute în proces. "Nu știm care va fi programul exact, dar vrem să găsim o soluție mai devreme decât mai târziu", a spus ambasadorul, care speră la un consens în "săptămânile următoare" și care ar dori să finalizeze procesul la timp pentru summitul din iulie de la Washington.

sura: RADOR RADIO ROMÂNIA /.larazon.es