Cum acționează „membrii organizației criminale Șor”. Oligarhul se află în Rusia. Video
- Maria Dima
- 2 aprilie 2024, 18:57
Peste 2 milioane de lei au fost ridicați de la „membrii organizației criminale Șor”, în urma unor percheziții care au avut loc la Chișinău. Un bărbat a fost reținut pentru 72 de ore, iar soția acestuia este cercetată în libertate.
”Banii au fost ridicați în cadrul a peste 10 percheziții în Chișinău, într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid. Acestea au vizat inclusiv oficiile și domiciliul a doi soți cu vârste de peste 50 de ani, bărbatul fiind responsabil de coordonarea șoferilor, chiar dacă oficial lucra în calitate de administrator al unei croitorii din capitală.
Mai mult, pentru ca să-și deghizeze activitatea, acesta închiria mașinile folosite la transportare de la o companie, iar pe șoferi îi plătea neoficial, cu bani în plic. Astfel, urmare a perchezițiilor, de la cei doi soți a fost ridicat totalul de bani în diferite sume – atât în lei, când și în euro, dolari, lire sterline. De asemenea, au fost percheziționați și cei cinci șoferi (care cooperează cu autoritățile), de la care au fost ridicate telefoanele, ce urmează să fie supuse cercetărilor.
Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar soția acestuia este cercetată în libertate – ambii în calitate de bănuiți. Urmează ca procurorii PCCOCS să cerceteze probele și să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.
Fugarul Ilan Șor se află la Moscova
Șeful Inspectoratului General al Poliţiei din Chişinău, Viorel Cernăuţeanu, a anunțat că oligarhul Ilan Șor se află la Moscova din Data de 25 februarie. Experţi de la Chişinău au afirmat că Moscova intenţionează să-l folosească pentru a destabiliza situaţia din Republica Moldova în perspectiva alegerilor prezidenţiale din acest an şi a celor parlamentare de anul viitor.
"Dacă ruşii ar fi cooperanţi şi ne-ar da toată informaţia şi dacă ar respecta cadrul legal, aşa cum prevăd acordurile şi tratatele internaţionale şi, în mod special, Convenţia Interpol, ar fi trebuit să-l reţină şi să-l extrădeze", a declarat Viorel Cernăuţeanu, citat de NewsMaker. Întrebat de ce Ilan Şor, care anterior îşi găsise refugiu în Israel, s-a mutat în Rusia, şeful IGP a opinat că, probabil, astfel este mai uşor să primească indicaţiile Moscovei cu privire la Republica Moldova. "Cred că a fost necesar să stea acolo pentru că îi este mai comod, mai la îndemână şi mai sigur" decât prin videoconferinţă, a spus el.
Kremlinul face trimitere la Constituție
Federaţia Rusă a recunoscut că Ilan Şor se află pe teritoriul său, după ce înainte negase acest lucru. Într-un răspuns recent pentru Chişinău, Kremlinul a precizat că nu îl poate nici aresta şi nici extrăda în Republica Moldova, făcând trimitere la prevederile articolului 3 din Constituţia Interpol, care "interzice întreprinderea oricăror intervenţii sau activităţi cu caracter politic, militar, religios sau rasial".
Potrivit IGP, în perioada noiembrie 2023-februarie 2024, deşi este dat în urmărire internaţională, Şor a reuşit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el a plecat în Rusia.
Pe 14 februarie, Şor a declarat pentru presa rusă că nu exclude că s-ar putea muta definitiv în Federaţia Rusă, acolo unde se află soţia - cunoscuta cântăreaţă rusă Jasmin - şi copiii săi.
Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în 2019
Ilan Şor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigaţii jurnalistice, în Israel oligarhul ar fi trăit în lux. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar fi continuat să se implice în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior prin intermediul formaţiunilor politice afiliate lui.
În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul "Frauda bancară" şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei (moldoveneşti). Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a declarat că decizia Curţii de Apel "îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia".
Ilan Şor se află pe lista neagră a guvernelor SUA şi Marii Britanii. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse inclusiv de Canada şi UE pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Republicii Moldova, conform media citate.