Autoritățile confirmă încă un focar de rujeolă la Chișinău

Autoritățile confirmă încă un focar de rujeolă la ChișinăuSursa foto: eSP.md

Autoritățile sanitare din Chișinău confirmă al doilea focar de rujeolă în Basarabia. Este vorba despre o familie cu mulți copii.

Încă un focar de rujeolă la Chișinău

Autoritățile municipale au specificat că familia face parte dintr-o comunitate religioasă, iar toți cei cinci copii au fost internați la spitalul de boli infecțioase pentru copii din capitala Republicii Moldova.

Rujeola a fost confirmată de analizele de laborator la unul dintre copii, în cazul celorlalți patru frați din Chișinău, care prezintă toate simptomele specifice, iar rezultatele sunt acum în așteptare.

Sursa foto: Moldova1.md

Centrul pentru refugiații ucraineni rămâne în carantină

Între timp, situația le Centrul municipal pentru persoanele refugiate din Ucraina vecină nu este mai bună. Acolo au fost anterior confirmate 13 cazuri.

Alertă la un centru de refugiați din Chișinău. O boală periculoasă a fost depistată

În prezent, zece persoane prezintă simptome și, respectiv, sunt suspecte la rujeolă. Analizele de laborator urmează să fie gata în cel mai scurt timp.

Centrul este închis la carantină. Situația se complică și mai mult în condițiile în care autoritățile sanitare de profil nu pot să știe cu siguranță dacă persoanele cazate la centru au fost sau nu vaccinate împotriva rujeolei.

„Statutul cu privire la vaccinare nu putem să-l aflăm la acele persoane refugiate, pentru că nu dețin nici un act și nici nu doresc să comunice dacă au fost sau nu vaccinați. Din discuții s-a depistat că doar o singură familie a fost vaccinată, din cauza că au avut o deplasare în Germania, unde erau obligați ca să fie vaccinați contra rujeolei”, a declarat șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan.

Autoritățile se tem de noi focare de rujeolă

În continuare, situația în municipiu este monitorizată de Centrul de sănătate publică și AMT-uri în ceea ce privește riscul apariției altor focare de rujeolă, cu atât mai mult că în Ucraina vecină, dar și în România au fost înregistrate numeroase cazuri, inclusiv fatale.

De precizat că, de la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost confirmate 19 cazuri de rujeolă. Specialiștii avertizează că tratament specific împotriva rujeolei nu există, iar unica metodă de protecție este vaccinarea.