Ilan Șor, o nouă vizită la Moscova. Federația Rusă sfidează Republica Moldova

Ilan Șor, o nouă vizită la Moscova. Federația Rusă sfidează Republica Moldova Ilan Șor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Oligarhul Ilan Șor s-ar afla din nou în vizită la Moscova. Acesta ar fi plecat din Israel pe data de 25 februarie și nu s-ar fi întors încă. Șor a vizitat Moscova și la începutul lunii februarie.

Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” de un miliard de dolari, a fugit din Republica Moldova în 2019. De atunci, el face vizite dese în Federația Rusă.

„Este o chestie pe care o face regulat cu ruta Moscova și noi vedem foarte clar că Moscova nu are niciun interes de a ne da informații sau a contribuit la reținerea unei persoane care este condamnată, nu doar că se află în căutare pentru documentare, dar este condamnată pe teritoriul Republicii Moldova.

Noi vedem toate acțiunile pe care le petrece dumnealui. Doar că, cu regret, Federația Rusă nu respectă Constituția INTERPOL. Așa cum prevede ea, în momentul în care se dă semnalul de alertă pe canalul INTERPOL, persoana trebuie să fie reținută”, a declarat, pentru moldova.europalibera.org, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ultima vizită în Rusia, făcută la începutul lunii februarie, Interpol Moldova a cerut extrădarea lui, însă Moscova a refuzat. A fost invocat invocă Articolul 3 al Constituției, în care se vorbește despre neimplicarea organizației în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale.

Cum poate Republica Moldova să ceară extrădarea lui Ilan Șor

Sancțiunile impuse cel mai recent împotriva grupării conduse de oligarhul fugar Ilan Șor constituie un temei foarte bun pentru Republica Moldova în vederea înaintării cererii de extrădare a acestuia. Analistul fundației Jamestown, Vladimir Socor, a explicat că, până acum, Ministerul Justiției din Republica Moldova a greșit cerând acest lucru. Acum însă, folosindu-se de argumentul sancțiunilor internaționale impuse, autoritățile de la Chișinău ar putea invoca faptul că Ilan Șor destabilizează Republica Moldova, folosind drept bază de operațiuni teritoriul statului Israel.

Ilan Șor

Ilan Șor, vizită în Federația Rusă. Sursa foto: Facebook/Ilan Șor

„Cele mai recente sancțiuni impuse împotriva grupării Șor și reprezentanților ei dau posibilitate guvernului Republicii Moldova să ceară Israelului să interzică activitatea politică a lui Ilan Șor pe teritoriul Israelului. Probabil că există o înțelegere la nivelul statului profund la nivelul serviciilor speciale din Israel și din Rusia pentru a-i da posibilitate lui Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova, folosind teritoriul Israelului ca bază de operațiuni”, a explicat analistul politic la jurnal.md.

Ilan Șor destabilizează Republica Moldova

Mai mult, faptul că până acum au mai existat tentative prin care Ministerul Justiției de la Chișinău a cerut Israelului extrădarea lui Șor nu reprezintă neapărat cea mai rațională decizie, întrucât se cunoaște prea bine faptul că această țară nu-și extrădează propii cetățeni în pofida acuzațiilor aduse într-un dosar.

Vladimir Socor a mai spus că sancțiunile sunt o baza pentru a cere extrădarea reală a lui Ilan Șor în Republica Moldova:

Până acum, Republica Moldova sau mai bine spus - unele instituții guvernamentale precum Ministerul Justiției au greșit cerând extrădarea lui Ilan Șor. Se știe că Israelul nu extrădează cetățenii săi proprii indiferent de acuzațiile împotriva lor. E un lucru cunoscut pe plan internațional, mai ales că Ilan Șor chipurile apelează sentința, deci chipurile sentința nu este finală.

Analistul politic a mai explica că argumentul central pe care al trebui să-l mai înainteze încă o dată, acum însă fundamentat nu doar prin hotărâre juridică, este dat de felul în care Ilan Șor destabilizează Republica Moldova, aflându-se în tot acest timp pe teritoriul Israelului. Această logică de argumentare, suprapusă peste validitatea celor mai recente sancțiuni impuse, ar trebui să asigure succesul Republicii Moldova în cererea de extrădare a lui Șor.

Ce prevăd normele internaționale

Normele internaționale, a mai spus Vladimir Socor, interzic unui refugiat să utilizeze teritoriul statului-gazdă pentru acțiuni subversive sau destabilizare a unei alte țări.

„Cel mai important este că Israelul îi permite lui Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova în complicitate cu Rusia. Ilan Șor a făcut câteva vizite la Moscova, o întreagă vizită a avut-o și în februarie, luna aceasta, unde a întrevederi cu mai multe personalități ruse, au făcut declarații dușmanoase împotriva Republicii Moldova. Dar în practica internațională asemenea lucruri nu sunt permise. Un refugiat nu are dreptul să folosească teritoriul statului care îi acordă refugiu pentru a destabiliza alt stat. Aceasta trebuie să spună Chișinăul în mod clar și să-i spună Israelului acest lucru”, a mai spus Vladmir Socor.