NATO amenință că va riposta dacă infrastructura critică va fi atacată de Rusia. „Va primi un răspuns unit și hotărât”

Sursa foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avut un discurs astăzi, 11 octombrie, despre răspunsurile pe care membrii alianței nord-atlantice le vor avea în cazul unui atac al Rusiei la infrastructura critică a statelor membre. De asemenea, el a precizat și cum se poate termina războiul din Ucraina.

Jens Stoltenberg a precizat că NATO își consolidează securitatea instalațiilor-cheie. Declarația secretarul general NATO a venit în timpul unei conferințe de presă care a avut loc marți, 11 octombrie. De asemenea, el a mai adăugat că acest lucru se întâmplă mai ales în urma sabotajelor de la gazoductelor Nord Stream 1 și 2. În acest context, NATO și-a crescut stocurile de arme. În plus, au fost aduse încă 30 de nave și alte aeronave în Marea Baltică.

Cu toate acestea, nicio informație nu a ajuns în mediul public despre originea unor explozii care au avariat gazoductele ce leagă Rusia și Germania. Totuși, membrii alianței nord-atlantice supraveghează îndeaproape forțele nucleare ruse, dar nu a fost observată nicio schimbare în acest sens.

El a confirmat totodată că NATO va organiza săptămâna viitoare exercițiul său anual de descurajare nucleară, „Steadfast Noon”, așa cum era prevăzut. În acest context, șeful NATO a precizat că  „Este un exercițiu de rutină care are loc în fiecare an pentru a ne menține capacitatea de descurajare eficientă și în siguranță”.

Ce reacție va avea NATO în cazul unui atac împotriva infrastructurii critice

„Aliații își accentuează și ei eforturile pentru securitate în jurul instalațiilor-cheie și își măresc capacitatea de strângere de informații și de distribuire a lor în interiorul alianței. Vom lua mai multe măsuri pentru a ne întări capacitatea de apărare și pentru a ne proteja infrastructura critică, iar orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va primi un răspuns unit și hotărât”, a mai spus Stoltenberg.

Mai mult decât atât, șeful NATO a precizat că orice atac al Rusiei împotriva infrastructurii critice va fi considerat a fi crimă de război deoarece vor fi afectate instalațiile vitale pentru populație. În ceea ce privește conflictul din Ucraina, secretarul general a spus că Vladimir Putin este cel care a pornit această invazie și că tot este cel care trebuie să îi pună capăt. „Vladimir Putin a început acest război. El trebuie să-l oprească prin retragerea forțelor sale din Ucraina. Iar Lukașenko ar trebui să se oprească din a mai fi complice la acest conflict ilegal”.