NATO pregătește sisteme de apărare aeriană care să fie transferate Ucrainei, pentru a face față războiului cu Rusia. Un acord, în acest sens, a fost negociat vineri, de miniștrii apărării din cadrul Alianței.
Jens Stoltenberg a declarat că statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina. Anunțul oficial urmează să fie făcut în perioada următoare. Pe lângă sistemele de baterii Patriot, există și alte tipuri de arme ce vor fi livrate de aliați, inclusiv SAMP/Ts.
NATO furnizează sisteme de apărare Ucrainei
Statele Alianței Nord-Atlantice au ajuns la un acord cu privire la livrarea de sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, în război. Informația a fost confirmată de secretarul general Jens Stoltenberg. El a făcut aceste declarații la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina.
„NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Așa că mă aștept la noi anunțuri privind capacitățile de apărare aeriană pentru Ucraina în curând ... Mă aștept la anunțuri concrete în viitorul apropiat, pe baza informațiilor care ne-au fost împărtășite”, a declarat Jens Stoltenberg.
Potrivit oficialului NATO, pe lângă sistemele Patriot vor fi livrate și alte arme. Între acestea sunt și echipamente de tip SAMP/T, de producție franceză. De asemenea, cei care nu dispun de echipamente militare vor furniza sprijin financiar pentru achiziția acestora.
„În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T, şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina (...) Nu voi da cifre precise, dar lucrăm cu aliaţii pentru a asigura că ei iau deciziile bune pentru a furniza noi baterii Patriot”, a adăugat Stoltenberg.
Olanda face primul pas
La scurt timp după reuniunea Consiliului NATO - Ucraina, ministrul apărării din Olanda, Kajsa Ollongren, a spus că va furniza sprijin militar adiţional în valoare de peste 200 de milioane de euro. Este vorba despre muniție de artilerie și echipamente de apărare antiaeriană.
De asemenea, sâmbătă Camera Reprezentanților a deblocat un pachet de asistenţă american de aproape 61 de miliarde de dolari. Ajutorul a fost blocat de mai multe săptămâni, în Congres, de republicani, la cererea fostului preşedinte Donald Trump.
Republica Cehă a strâns peste 500.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina graţie unei iniţiative luate în urmă cu câteva săptămâni. Cehia dorește să livreze Kievului în jur de 800.000 de obuze.
În timpul reuniunii Consiliului NATO - Ucraina, miniştrii au căzut de acord pentru furnizarea suplimentară de obuze de calibru 155 mm. Acestea sunt indispensabile artileriei ucrainene, în războiul cu Rusia. De asemenea vor fi livrate rachete de cu rază lungă de acţiune şi drone, a adăugat Jens Stoltenberg.
NATO se mobilizează în ajutorul Ucrainei
Săptămâna trecută, Germania a promis că va livra Ucrainei o a treia baterie de rachete Patriot, din stocurile armatei sale. Statele Unite au cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate. Dintre statele NATO, mai multe țări europene, precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.
Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o „nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.
„Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg.
Alianța colaborează cu industria pentru a accelera producția de război și pentru a recondiționa sistemele de armament pentru a le face operaționale.