Nationalismul revine la putere in Serbia

Nationalismul revine la putere in Serbia

Serbia traverseaza o noua criza politica dupa alegerea unui ultranationalist in functia de presedinte al parlamentului, decizie ce a survenit pe fondul esecului reformatorilor pro-europeni de a forma un guvern la trei luni dupa alegerile legislative.

Seful in exercitiu al Partidului Radical sarb (SRS, ultranationalist), euroscepticul Tomislav Nikolici, a fost ales gratie sustinerii din partea Partidului Democratic Sarb (DSS) al premierului Vojislav Kostunica.

Din cauza disensiunilor, nationalistii moderati din DSS nu au reusit sa ajunga la un acord pentru formarea unui guvern reformator alaturi de Partidul Democratic (DS), condus de reformatorul Boris Tadici. SRS este, cu 81 de deputati, partidul cel mai bine reprezentat in parlamentul de 250 de locuri de la Belgrad.

Ultranationalistii, fosti aliati ai ex-presedintelui Slobodan Milosevici, sunt prezidati in continuare de fostul lider paramilitar Vojislav Seselj, judecat de Tribunalul international de la Haga pentru crime de razboi.

Ascensiunea in fruntea parlamentului a liderului de facto al SRS, Tomislav Nikolici, a provocat ingrijorare la Bruxelles. Mai multi responsabili europeni s-au declarat ingrijorati de aceasta turnura, mai ales ca, dupa alegeri, se asteptau ca la Belgrad sa fie format un guvern pro-european.

Pregatiri de „razboi sfant”

Alegerea unui ultranationalist ca presedinte al parlamentului este cu atat mai ingrijoratoare cu cat spiritele sunt destul de incinse in Serbia, din pricina planurilor internationale privind viitorul provinciei Kosovo.

La sfarsitul saptamanii trecute, 100 de veterani nationalisti s-au adunat la Krusevac, la mormantul unui conducator medieval, cneazul Lazar, unde au depus juramantul de a porni un „razboi sfant” daca provincia Kosovo isi declara sau primeste independenta.

Ne puteți urmări și pe Google News