Naţionala, după chipul lui Piţurcă

Naţionala, după chipul lui Piţurcă

România a lăsat în urmă la Euro o imagine negativă, de echipă asocială, încruntată şi răutăcioasă, preocupată de antijoc. Participarea României la cea de-a 13-a ediţie a Campionatului European de fotbal s-a încheiat altfel decât anticipau nu numai tricolorii, ci şi suporterii lor. Ceea ce se preconiza a fi o bătălie eroică, memorabilă pentru fotbalul românesc, a sfârşit prin a nemulţumi pe aproape toată lumea. România a părăsit competiţia în oprobriul general al presei europene, dezamăgită de antijocul tricolorilor.

Cauzele rupturii între jucători şi antrenor

Acest stil inestetic şi ineficient a stat la baza nemulţumirii fanilor tricolori, a fostelor glorii, a presei şi chiar a jucătorilor. Ultima partidă, cu Olanda, încheiată cu o înfrângere lamentabilă (0-2) în condiţiile în care adversarii, cu nouă rezerve pe teren, ne-au invitat să atacăm şi să câştigăm, a provocat disensiuni în vestiarul nostru. Aceasta pare a fi, de altfel, şi principala consecinţă negativă a campaniei de la Euro.

În ciuda insistenţei cu care jucătorii au cerut, încă de la primul meci, cu Franţa, să adoptăm o tactică mai ofensivă, selecţionerul Victor Piţurcă a rămas neînduplecat. În ultimul joc, cu Olanda, aveam neapărată nevoie de victorie pentru a ne califica. Antrenorul s-a dovedit inflexibil şi a refuzat orice sugestie, obligându-şi echipa să se apere până la final.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tactica a dat greş, iar după eşec, Piţurcă l-a arătat cu degetul pe Mutu. Reproşurile din vestiar, corelate cu alte decizii luate pe parcursul turneului final, i-au îndepărtat pe jucători de antrenor. Contra a spus că „n-am fost pregătiţi să atacăm“. Deşi şi-a asumat răspunderea, Mutu se simte frustrat că antrenorul îi aruncă în cârcă toată vina. Marica a refuzat să intre pe teren la finalul jocului cu Olanda.

„Nu-i problema mea“, a răspuns atacantul când a fost întrebat ce părere are de eventuala plecare a lui Piţurcă. Asta spune tot despre „ataşamentul“ fotbaliştilor faţă de selecţioner. Treptat, se profilează o criză care aminteşte că şi în 1999 Piţurcă a plecat după un conflict cu jucătorii de la naţională. E puţin probabil să asistăm la acelaşi deznodământ şi acum (criza nu e la fel de profundă, iar fotbaliştii actuali nu au personalitatea celor din generaţia trecută), dar neîncrederea a apărut. Jucătorii au acumulat frustrări şi neîncredere în competenţa antrenorului. Tricolorii au spus deja, după meci, că ar fi vrut să atace mai mult, dar li s-a impus să joace defensiv.

„Astfel de evenimente pot afecta relaţiile dintre jucători şi antrenor. Totul e ca, în cazul de faţă, aceste resentimente să nu persiste până la începerea campaniei de calificare la Mondialele din 2010“, e de părere fostul internaţional Viorel Moldovan. Preliminariile pentru Mondiale bat la uşa unui vestiar dezbinat

O altă problemă iscată în urma evenimentelor de la turneul final ar fi teama jucătorilor că ar putea păţi, în viitor, precum Mutu. Dacă o vedetă precum „Briliantul“, căreia i se datorează în bună măsură calificarea la turneul final şi care a marcat unicul gol al României, e acuzată direct de eşec, la ce s-ar putea aştepta de la Piţurcă un alt fotbalist, mai puţin important?

Indiferent cum se va rezolva această situaţie, lucrurile ar trebui să se petreacă repede, pentru că până la startul preliminariilor pentru Mondialele din 2010 mai sunt doar două luni şi jumătate.

„AS“, cotidian spaniol: "Olanda n-a forţat, dar România a fost ridicolă. Olanda a câştigat chiar şi când n-a vrut." Citiţi şi: Drama portugheză văzută de lângă teren Ghennadi Litovcenko: „În ’88 am pierdut psihic cu Olanda, ca şi România acum“