Născut pe 1 octombrie. Jimmy Carter, un secol de viață. Povestea celui mai longeviv președinte al SUA

Jimmy Carter. Sursa: Wikipedia

Născut la 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia, Jimmy Carter (James Earl Carter Jr.) a fost un lider influent atât pe plan național, cât și internațional. El fost cel de-al 39-lea președinte al SUA și, în prezent, este cel mai vârstnic președinte al SUA.

Tinerețea și ascensiunea în cariera politică

După educația primară, a urmat Colegiul Southwestern Georgia și Institutul de Tehnologie din Georgia, obținând diploma în cadrul Academiei Navale a Statelor Unite în 1964. În cadrul forțelor navale, a servit pe submarine, participând la operațiuni din Atlantic și Pacific, ajungând la gradul de locotenent.

După moartea tatălui său în 1953, Carter a renunțat la cariera navală pentru a administra ferma familiei, care avea ca obiect cultivarea de arahide și și-a deschis o afacere împreună cu soția sa, Rosalynn Carter.

Rosalynn Carter, fosta prima doamnă a SUA, a murit. Sursa foto: rosalynncarter.org

Implicarea sa în viața comunității locale l-a condus pe Jimmy Carter la succesul în alegerile pentru Senatul statului Georgia în 1962. Mai târziu, în 1971, a devenit guvernator al statului Georgia.

Mandatul prezidențial al lui Jimmy Carter (1977-1981)

În 1976, Jimmy Carter a câștigat alegerile prezidențiale și a servit un singur mandat. În cea de-a doua sa zi de mandat, Carter i-a grațiat pe toți cei care au evitat serviciul militar în războiul din Vietnam.

Printre reușitele notabile ale acestuia se numără tratatele Canalului Panama, Acordurile de la Camp David între Israel și Egipt și tratatul SALT II cu Uniunea Sovietică. În plan intern, a lansat proiecte ample în domeniul energiei și educației, precum și legi de protecție a mediului.

Sfârșitul mandatului său a fost marcat de criza ostaticilor din Iran, de revoluția din Nicaragua și de invazia sovietică a Afganistanului, moment care a a pus capăt scurtei perioade de destindere dintre SUA și URSS.

Jimmy Carter s-a implicat activ în medierea conflictelor

După încheierea mandatului, Carter a fondat Centrul Carter, implicându-se activ în medierea conflictelor internaționale și promovarea drepturilor omului. Activitățile sale i-au adus, în 2002, Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale în soluționarea pașnică a conflictelor și promovarea democrației, conform www.cartercenter.org.

Jimmy Carter rămâne un simbol al diplomației și al implicării civice, fiind o figură respectată pe scena mondială.