NASA a lansat astăzi o nouă rachetă spre Lună, după o pauză de 50 de ani. Miercuri dimineață au apărut probleme în ceea ce privește scurgeri de hidrogen lichid, însă problemele au fost remediate.
NASA și-a lansat în urmă cu câteva minute racheta spre Lună, în cea de-a treia încercare a a trimite o capsulă fără echipaj în jurul acesteia. „Răsărim împreună, înapoi pe Lună și dincolo”, a exclamat comentatorul NASA. „Motoarele arată bine”, a spus NASA, la puțin peste cinci minute de zborul Sistemului de Lansare Spațială.
NASA, o nouă încercare de a ajunge pe Lună
NASA a anunțat că s-a intrat în fereastra de lansare care a început la 1.04 am (8.04 ora României). După unele probleme, NASA avea la dispoziție două ore pentru a trimite racheta pe Lună. Alimentarea cu combustibil s-a apropiat de final, iar după ultimele pregătiri, a fost lansată. Switch-ul cu probleme de la radar a fost înlocuit.
Pentru ca lansarea să aibă loc, condițiile meteo trebuiau să fie favorabile. Cea mai recentă evaluare pentru condițiile meteo a arătat că vremea este bună, în proporție de 90%. NASA a menționat că orice probleme de ultim moment au fost rezolvate și că „nu există constrângeri de lansare”.
Mai multe probleme tehnice au apărut la rachetă
Miercuri dimineață au apărut deja primele probleme, iar cea de-a treia lansare era posibil să nu mai aibă loc. În încercarea de a strânge supapa care prezintă scurgeri, echipa de lansare a trimis de urgenţă pe platformă doi tehnicieni şi un oficial de siguranţă - aşa-numita echipă roşie. Lucrarea a fost considerată simplă, dar periculoasă, iar salvatorii de urgenţă au fost în aşteptare.
„Este o operaţiune periculoasă în interiorul zonei de pericol de explozie, iar echipa de lansare le va urmări fiecare mişcare”, a declarat Derrol Nail, comentatorul NASA pentru lansare.
Primele două încercări de a ajunge pe Lună au fost afectate tot de scurgeri de combustibil. Deşi inginerii nu au identificat niciodată cauza scăpărilor de hidrogen, ei au modificat procesul de alimentare cu combustibil pentru a minimiza scurgerile şi s-au declarat încrezători că toate conductele din racheta de 322 de picioare (98 de metri) vor rămâne etanşe şi intacte, potrivit BBC.
Misiunea este alcătuită din două etape. Prima dintre ele constând într-o misiune de 42 de zile în jurul Lunii pentru a testa racheta, astfel încât astronauții să poată ulterior să meargă.