Evenimentul Zilei > Actualitate > NASA publică pentru prima dată detalii incredibile despre ce a văzut Neil Armstrong pe Lună
NASA publică pentru prima dată detalii incredibile despre ce a văzut Neil Armstrong pe Lună

NASA publică pentru prima dată detalii incredibile despre ce a văzut Neil Armstrong pe Lună

Iată detaliile incredibile ale acestui eveniment monumental la începutul aniversării a 50 de ani de la pasul mic pentru om făcut de Neil Armstrong primul astronaut NASA care a păşit pe Lună.

NASA a câștigat bătălia cu spaţiul ajungând pe Lună în data 20 iulie 1969. Astronauții de pe Apollo 11 Neil Armstrong și Buzz Aldrin au fost primii doi astronauți care au realizat ceva de neimaginat împreună cu pilotul modulului de comandă, Michael Collins. 

Cu toate acestea, onoarea de a fi primul om care a pus piciorul pe Lună a fost conferită comandantului misiunii Neil Armstrong. Pe  21 iulie, la doar șase ore după aterizarea lui  Apollo 11, Armstrong și Aldrin au părăsit modulul lunar.  Aproximativ 650 de milioane de oameni din întreaga lume au văzut cum comandantul Armstrong coboară pe suprafața prăfuită a Lunii, în timp ce își reținea respirația de emoţie. 

Astronautul a făcut un anunț celebru: "Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire".  Și la scurt timp după ce astronautul și-a rostit propoziția sa iconică, el a descris pentru Centrul de Control al Misiunilor NASA din Houston, Texas exact ceea ce vedea pe Lună.  

Din fericire pentru noi astăzi, transcrierile detaliate ale misiunii Apollo 11 și toate comunicațiile audio au fost stocate și digitizate de NASA.  Potrivit comandantului Armstrong, suprafața Lunii era acoperită cu o pulbere, aproape ca nisipul.  Astronautul nu avea probleme să se deplaseze și a observat imediat urmele sale.  Și, deși pe Lună accelerația gravitațională este 1.62519 m/s2, aproximativ 16,6% din cea de la suprafața Pământului astronautul a spus că mișcările erau mai ușoare decât în ​​simulările pe care le-a făcut pe Pământ.

Comandantul Armstrong a spus:

"Da, suprafața este fină ca o pulbere. Pot ridica cu degetul praful lunar. Este în straturi subțiri, ca și cărbunele pulverizat, pe talpa și pe lateralele cizmelor mele".  "Mă mișc doar o mică fracțiune, poate a opta dintr-un centimetru, dar văd amprentele cizmelor mele și urmele în particule fine de pe suprafaţa Lunii".  "Ah … nu pare să existe dificultăți în mișcare, așa cum am crezut."  "Este chiar mai ușor decât simularea cu gravitatea pe care am făcut-o în laboratoarele NASA. Nu există absolut nicio problemă de a merge".

Puțin mai târziu, în timp ce Armstrong și Aldrin fotografiau Luna cu aparate Hasselblad și colectau probe, astronauții descriu imaginile foarte elocvent. Armstrong a spus: "Are o frumusețe austeră. Este ca o mare parte a deșertului din Statele Unite. E diferit, dar e foarte drăguț aici". Apollo 11 și cei trei astronauti au revenit pe Pământ pe 24 iulie în Oceanul Pacific de Sud. 

Unele fapte despre misiunea Apollo 11 a NASA sunt:

1. Misiunea Apollo 11, NASA,  a fost lansată la Cape Canaveral, Florida, la 16 iulie 1969.  

2. Președintele John F. Kennedy a ordonat NASA să aterizeze pe Lună în mai 1961.     

3. Un număr estimat de 650 de milioane de oameni din întreaga lume au privit pe Neil Armstrong când a pus piciorul pe lună.  

4. Președintele Richard Nixon i-a premiat pe Neil Armstrong, Michael Collins și Buzz Aldrin cu "Medalia Prezidențială a Libertăți  

5. Apollo s-a întors pe Pământ pe 24 iulie 1969, aterizând în siguranță în Oceanul Pacific.