NASA dă lovitura deceniului. Imaginile au făcut senzație. Moment istoric

NASA a publicat imagini uluitoare cu cel mai mare canion din Sistemul Solar. Imaginile puse la dispoziție de către NASA sunt extrem de detaliate și au făcut furori în rândul pasionaților de știință.

NASA a oferit publicului o serie de imagini cu cel mai mare canion din Sistemul Solar. Canionul se află pe Marte și este de zece ori mai mare decât Marele Canion din SUA.

Canionul Valles Marineris este situat în zona ecuatorială a Planetei Roșii și se întinde pe pe o lungime de 4.000 de kilometri.

Imaginile au fost realizate cu ajutorul unei sonde pe care NASA a trimis-o pe Marte. Acțiunea a avut loc în anul 2006, cu scopul de a cerceta planeta. Camera cu care a fost dotat dispozitivul este una de o rezoluție foarte mare. Oamenii de știință de la NASA sunt de părere că aceasta zonă a luat în urma unor erupții vulcanice masive.

Lege specială pentru NASA

Conservarea zonelor istorice în care au aselenizat astronauţii americani  va fi asigurată prin lege. Anunțul a fost făcur printr-un articol publicat marţi de site-ul Space.com.

Statele Unite ale Americii au introdus prima lege din istorie care le obligă pe companiile american să nu se atingă de obiectele rămase în urmă după misiunile Apollo. Se face referire la misiunile care au dus primele echipaje umane pe Lună în urmă cu jumătate de secol. Decizia se aplică oricărei alte entităţi ce dorește colaborarea cu NASA la noi misiuni pe Lună.

Legea, denumită „One Small Step to Protect Human Heritage in Space Act”, a intrat în vigoare de la 31 decembrie.

„Am susţinut de mult timp necesitatea protejării artefactelor provenite din misiunile Apollo. Sunt încărcate de valoare culturală, istorică şi ştiinţifică. Sunt importante nu doar pentru SUA, dar şi pentru întreaga omenire”, a declarat Eddie Bernice Johnson, preşedintele Comisiei parlamentare americane pentru Ştiinţă, Spaţiu şi Tehnologie.

„Este important ca NASA şi Statele Unite să deschidă drumul spre un comportament responsabil în spaţiu. Această legislaţie pentru conservarea moştenirii umanităţii în spaţiu este, în sine, un mic pas în punerea în aplicare a acestui leadership”.

Noua lege impune pentru NASA să se asigure pentru viitoarele misiuni selenare. În cadrul acestora va fi inclus un set de ”bune practici” şi recomandări formulate încă din 2011. Pentru ”pentru protecţia şi conservarea valorii ştiinţifice şi istorice a artefactelor selenare aparţinând Guvernului SUA”.

Recomandările, care până la 31 decembrie nu erau obligatorii, se referă la traiectoriile pe care trebuie să se înscrie modulele spaţiale. Acele module care coboară pe suprafaţa Lunii şi definesc „zone cu acces restricţionat” pentru a evita deranjarea (cu intenţie sau fără) a zonelor în care au aselenizat misiunile Apollo - şase astfel de misiuni au coborât până pe suprafaţa Lunii în perioada 1969 - 1972.