Strălucirea eternă a lunii lui Jupiter! Sistemul solar are o noapte de gheață: ipoteza uimitoare a cercetătorilor

Strălucirea eternă a lunii lui Jupiter! Sistemul solar are o noapte de gheață: ipoteza uimitoare a cercetătorilor

Oamenii de știință au descoperit cu surprindere că Europa, una dintre cele 80 de luni ale lui Jupiter, are o strălucire unică în întuneric.

Europa, una dintre cele 80 de luni ale planetei Jupiter, este probabil și cea mai interesantă pentru că aici se fac descoperiri uimitoare de câțiva ani. Această planetă rece, de gheață de pe orbita lui Jupiter are proprietăți unice, relevă cercetătorii.

Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de fizicianul Murthy Gudipati de la Caltech și Laboratorul de propulsie cu jet al NASA. Potrivit acestuia, radiațiile din câmpul magnetic al lui Jupiter ar putea induce strălucirea pe suprafața înghețată a Europei, în contextul reacțiilor chimice cu gheața.

„Suprafața Europei are de-a face continuu cu fluxuri masive de particule încărcate, datorită prezenței câmpului magnetic puternic al lui Jupiter. Aceste particule încărcate cu o energie înaltă, inclusiv electroni, interacționează cu suprafața bogată în gheață și sare, rezultând procese fizice și chimice complexe”, explică cercetătorii într-un raport publicat de Nature Astronomy.

Lumina dintâi

Totuși, aceste concluzii sunt preliminare și au nevoie de dovezi aprofundate, căci până acum nici Observatorul Keck din Hawaii, nici faimosul telescopul Hubble nu au reușit să surprindă strălucirea Europei. Mari speranțe sunt puse și în nava spațială Europa Clipper a NASA, care urmează să viziteze planeta în următorul deceniu pentru a înregistra de aproape acest fenomen de luminescență provocată de electroni.

Se anticipează că sistemele imagistice ale navei Europa Clipper vor putea observa strălucirea Europei de pe orbită (la aproximativ 50 de kilometri deasupra suprafeței), iar analiza spectrului său luminos va oferi o nouă perspectivă despre compoziția chimică a gheței Lunii, prin diferențierea dintre materialul fără gheață și regiunile cu apă înghețată pură.

Spectrul nopții de gheață

Satelitul lui Jupiter era oricum extrem de interesant, dat fiind faptul că sub suprafața sa oamenii de știință spun că există ascuns un ocean uriaș: un vast rezervor de apă care ar putea reprezenta una dintre cele mai bune șanse de a descoperi viață în sistemul solar. Este și motivul pentru care Europa se află de câțiva ani sub lupa cercetătorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News