Evenimentul Zilei > Social > NASA, în alertă! A decoperit o nouă „gaură”, dar nu în spaţiu, ci pe Pământ. VIDEO
NASA, în alertă! A decoperit o nouă „gaură”, dar nu în spaţiu, ci pe Pământ. VIDEO

NASA, în alertă! A decoperit o nouă „gaură”, dar nu în spaţiu, ci pe Pământ. VIDEO

NASA monitorizează activ o anomalie ciudată a câmpului magnetic al Pământului.

NASA a descoperit o mare anomalie pe Pământ. Acest fenomen vast, în curs de dezvoltare, numit Anomalia Atlanticului de Sud, a intrigat și i-a preocupat pe oamenii de știință de ani de zile, poate chiar mai mult decât pe cercetătorii de la NASA.

Sateliții Agenției Spațiale sunt deosebit de vulnerabili la rezistența câmpului magnetic slăbit de această anomalie. Anomalia Atlanticului de Sud (SAA) – descoperită de NASA cu o „scădere” îngrijorătoare a câmpului magnetic al Pământului este ca o „gaură în spațiu”, care în general nu afectează viața pe Pământ, dar nu se poate spune același lucru despre  navele spațiale (inclusiv Stația Spațială Internațională), care trec direct prin  dreptul anomaliei  în timp ce se deplasează în jurul planetei la altitudini joase. În timpul acestei suprapuneri se pot  scurtcircuita sistemele tehnologice de la bord.

Acest fenomen prezintă riscul de a provoca pierderi semnificative de date sau chiar daune permanente ale componentelor cheie – amenințări care obligă operatorii de satelit să închidă sistemele de navigare  spațiale înainte de a intra în spațiul anomaliei.

Cu toate că există mulți oameni de știință care încă nu înțeleg pe deplin anomalia și implicațiile acesteia, noile cercetări fac lumină asupra acestui fenomen ciudat. De exemplu, un studiu condus de heliofizicianul NASA Ashley Greeley a relevat faptul că SAA circulă lent în direcția nord-vestică.

Fenomenul pare să fie în proces de divizare: cercetătorii descoperind în acest an că SAA pare să se împartă în două celule distincte , fiecare reprezentând un centru separat de intensitate magnetică minimă în anomalia cu pricina.

Ce înseamnă asta pentru viitor rămâne necunoscut, dar, în orice caz, există dovezi care să sugereze că anomalia nu este o apariție nouă. Un studiu publicat luna trecută a sugerat că fenomenul nu este un eveniment ciudat, ci un eveniment magnetic recurent care ar fi putut afecta Pământul încă de acum 11 milioane de ani .