NASA face un pas uriaș în misiunea de explorare a spațiului cosmic. Recent, un modul american a aselenizat aproape de polul sudic al Lunii, punct pe care nicio altă navă nu l-a atins până acum.
NASA marchează o premieră în industria spațială. Statele Unite ale Americii s-au întors pe Lună, după o așteptare îndelungată. În urma unei misiuni private, o sondă robotică a a aselenizat în apropiere de polul sudic al Lunii. Până în prezent, nicio altă navă spațială nu a reușit să ajungă în punctul respectiv.
NASA, pas uriaș în explorarea spațială
Sonda robotică Odysseus a fost dezvoltată de compania Intuitive Machines din Houston, Texas. Aceasta a a aselenizat în apropiere de polul sudic al Lunii, vineri, 23 februarie 2024, la ora 01:53 (ora României).
Momentul va rămâne cu siguranță în istorie, având în vedere că nicio altă navă spațială privată nu a mai efectuat o aselenizare pe satelitul natural al Pământului. Totodată, ultima prezență a unui vehicul în polul respectiv al Lunii a avut loc doar prin prisma misiunii Apollo 17 din decembrie 1972.
„Ce triumf! Odysseus a ajuns pe Lună. Această reușită este un pas uriaș pentru întreaga omenire”, a spus administratorul NASA Bill Nelson.
Cea mai dificilă misiune
NASA a catalogat misiunea respectivă ca fiind una dintre cele mai grele. După poziționarea sondei, echipa de ingineri spațiali a fost nevoie de aproximativ 15 minute pentru a obține semnal de pe Lună.
„Ce putem confirma fără îndoială este că echipamentul nostru este pe suprafața Lunii și [avem semnal]. Odysseus și-a găsit noua casă”, a afirmat directorul misiunii.
Conform planului, sonda ar urma să poată opera timp de șapte zile terestre pe suprafața selenară. Totuși, există și impedimente majore în misiune. Sonda Odysseus nu a fost concepută pentru a rezista la temperaturile minime din timpul nopții selenare.
NASA, așteptări mari pentru Odysseus
Inginerii spațiali speră să poată capta date pe parcursul misiunii, cu toate că există șanse ca aceasta să fie oprită. Luna are nevoie de peste 27 de zile terestre pentru a se roti o dată pe axa sa. Astfel, noaptea selenară durează în jur de două săptămâni, iar Odysseus nu poate rezista la temperaturile înregistrate în intervalul respectiv.