NASA, la un pas de cel mai misterios obiect extraterestru. Legătura dintre Psyche şi Pământ

foto: pxfuel.com

NASA a lansat cu succes o sondă de 1,2 miliarde de dolari într-o călătorie de șase ani către un asteroid misterios care ar putea avea legătură cu Pământul.

NASA vrea să afle detalii despre asteroidul Psyche, unul dintre cele mai apropiate obiecte din spațiu. Aşa s-ar putea afla cum s-a format Pământul. Descoperit în 1852 de astronomul italian Annibale de Gasparis, 16 Psyche este cel mai mare dintre cei nouă asteroizi.

Obiectul orbitează în centura exterioară dintre Marte și Jupiter. Este pentru prima dată când oamenii de știință vor explora în detaliu o despre o lume metalică. Acesta este obiectivul misiunii Psyche lansată pe 13 octombrie de NASA.

NASA a lansat racheta care se îndreaptă spre cel mai misterios obiect extraterestru

O rachetă Falcon Heavy de la SpaceX a fost folosită pentru a trimite sonda în spațiu. Va petrece șase ani în spațiu înainte de a ajunge la misteriosul asteroid 16 Psyche.

Când sonda NASA va ajunge la asteroid, în august 2029, aceasta va intra pe mai multe orbite în jurul obiectului. Scopul este de a îi determina compoziția și procesul prin care s-a format. Atât forma exactă, cât și felul în care se prezintă suprafața lui, rămân necunoscute.

Senzorii și instrumentele de pe rachetă vor ajuta la aflarea enigmei a steroiduluu 16 Psyche. Ce se știe până acum arată faptul că ar putea fi inima unei planete eșuate. Nimeni nu a mai reușit să examineze în mod direct miezul metalic al unei planete.

Sursa foto: NASA

Cele trei ipoteze privind originile asteroidului

Prima ipoteză este că 16 Psyche reprezintă rămășițele unui planetezimal, precursorul unei planete, care era inițial mai mare avea mai multe straturi: un miez interior de fier, separat de mantaua sa pietroasă. Se poate ca acest corp ceresc să fi fost supus unor impacte violente care să fi lăsat miezul expus.

A doua ipoteză ar fi că suprafața bogată în metale a asteroidului s-a format după ce acestea au scăpat din miez printr-o manta destul de subțire (doar în jur de 24 de kilometri adâncime) în urma erupțiilor vulcanice de fier. Acest tip de vulcanism ar explica și de ce asteroidul are o densitate foarte mică.

A treia ipoteza, care este și cea mai puțin probabilă, este că 16 Psyche reprezintă o colecție de materiale metalice care s-au acumulat în apropierea Soarelui. Totuși, ar fi greu de explicat cum asteroidul a ajuns pe orbita pe care este acum – la o distanță de trei ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare.

Pentru a ajunge obiect, nava spațială va folosi propulsie solară electrică. Sonda este echipată cu două camere multi-spectrale pentru a scana suprafața în detalii. Mai are două magnetometre pentru a măsura câmpul magnetic. Un spectrometru de masă cu raze gamma și neutroni pentru a cartografia compoziția chimică a asteroidului și o staţie care va măsura câmpul gravitațional.