NASA revoluționează călătoriile aeriene cu un noul avion supersonic
- Alexandru Sălăvăstru
- 24 noiembrie 2023, 15:38
Poreclit „fiul aeronavei Concorde”, noul avion american X-59 al Agenției Spațiale NASA va revoluționa călătoriile aeriene. Inovația ar scurta drumul dintre New York și Londra de la șapte ore cât este în prezent, până la doar 90 de minute.
Fabricat la uzina Lockheed Martin din Palmdale, California, avionul NASA urmează să fie supus unor măsurători finale. Acestea vor analiza greutatea și forma aeronavei pentru a îmbunătăți modelarea computerizată.
Avionul NASA X-59 este în faza finală de construcție
Aeronava supersonică ar putea zbura mai repede decât viteza sunetului, chiar de două ori mai repede decât aeronava originală Concorde. Inginerii încearcă, de asemenea, să reducă sunetul boom-ului sonic la unul clasic precum cel al avioanelor de linie, pentru un confort sporit.
În august 2023, NASA a anunțat că a identificat diverse piețe pentru viitoarele călătorii. Până în acest moment au fost descoperite aproximativ 50 de rute care leagă orașele. Dacă se realizează, o rută ar putea fi martoră a zborurilor din New York City la Londra de patru ori mai rapide decât ceea ce este posibil în acest moment.
NASA a anunțat noul pas făcut pe 14 noiembrie:
„Schema de vopsea a lui X-59 va include un corp în principal alb. Va avea o parte inferioară de un „albastru sonic” și accente roșii pe aripi”, a comunicat Agenția spațială din Statele Unite.
Primul zbor al aeronavei NASA este programat să aibă loc în 2024
Aeronava este importantă pentru misiunea Quest a NASA, primul zbor fiind programat să aibă loc în 2024:
„Anul care urmează va fi unul mare pentru X-59. Va fi palpitant pentru exteriorul aeronavei să se potrivească în sfârșit cu misiunea spectaculoasă care urmează”, a adăugat Cathy Bahm, managerul de proiect pentru demonstrația de zbor.
NASA va trimite autorităților de reglementare date care ar putea duce la ajustarea regulilor actuale care împiedică zborul supersonic comercial peste uscat, cu viteză vizată între Mach 2 și Mach 4.
Zborurile actuale au loc cu aproximativ 80% din viteza sunetului (965 km pe oră)
În comparație, Concorde a avut o viteză maximă de croazieră de 2.179 km pe oră sau Mach 2,04. NASA promite viteze uriașe pentru viitoarele zboruri transatlantice. Acestea sunt cuprinse între Mach 2 și Mach 4. Asta înseamnă o viteză între 2.470 km/h și până la 4.900 de km/h. Viteza este de două ori mai mare decât viteza maximă a unui avion de luptă F-18 american.
Cel mai rapid avion de pasageri din lume, Concorde, fabricat de francezi și britanici, a efectuat cel mai rapid zbor între New York și Londra la 7 februarie 1996, traversând Atlanticul în doar 2 ore, 52 de minute și 59 de secunde. La începutul anilor 2000 a avut loc un accident care a stopat această industrie.