NASA avertizează: Un asteroid gigant, potențial periculos, se apropie de Pământ

Sursa foto: Pixabay

NASA a avertizat cu privire la asteroidul 6037 (1988 EG), care se apropie de Pământ. El va zbura la o distanță de aproximativ şase milioane de kilometri și are o viteză de 14,25 kilometri pe secundă.

Asteroidul este numit gigant, deoarece dimensiunile sale sunt comparabile cu suprafața a nouă terenuri de fotbal (diametrul variază între 420 și 960 de metri). NASA sugerează că apropierea de Pământ va avea loc pe 23 august.

Asteroidul 6037 (1988 EG) trece regulat pe lângă Pământ. Corpul ceresc a fost descoperit în 1988. Acesta este unul dintre asteroizii grupului Amor, care traversează orbita lui Marte, dar nu traversează orbita planetei noastre.

Cât de periculos este Asteroidul 6037 (1988 EG)

S-ar părea că asteroidul nu prezintă un potențial pericol, dar oamenii de știință avertizează: din cauza interacțiunii gravitaționale, orbita corpului ceresc se poate schimba.

Astfel, în viitor, 6037 (1988 EG) poate reprezenta o amenințare, așa că este numit un corp ceresc potențial periculos. Dacă se ciocnește cu Pământul, ar putea provoca distrugeri grave.

Asteroidul 6037 (1988 EG) este comparabil cu meteoritul Tunguska, care a erupt peste Siberia în 1908 și a distrus peste 2.000 de kilometri pătrați de pădure. Mai exact, un eveniment neobișnuit s-a produs pe 30 iunie 1908 la Tunguska, în regiunea Siberia din Rusia.

O undă de șoc colosală a lovit Pământul, cu o putere uriașă, de peste 1.000 de ori mai mare decât explozia bombei nucleare de la Hiroshima.

NASA a descifrat misterul asteroidului

NASA a descifrat misterul concluzionând că a fost vorba de un asteroid care a intrat în atmosferă, cu o viteză de aproximativ 54.700 de kilometri pe oră, și s-a dezintegrat brusc.

Analiza Agenției Spațiale americane privind evenimentul de la Tunguska a fost prezentată la Centrul de cercetare Ames din Silicon Valley și publicat ulterior în revista Icarus, potrivit NASA.

Sursa foto: Pixabay

În urmă cu 113 ani, o explozie gigantică s-a produs la Tunguska, în Siberia, Rusia, culcând la pământ copacii de pe o suprafață de 200.000 de hectare, arzând solul și creând unde de șoc, care au fost detectate în întreaga lume.

Tunguska este cel mai mare impact cosmic, la care au fost martori oamenii moderni. Este, de asemenea, caracteristic tipului de impact împotriva căruia este posibil să ne protejăm în viitor, a spus David Morrison, cercetător în științe planetare al NASA.

La ce să ne așteptăm pe 23 august

Oamenii de știință estimează că forța impactului ar fi fost de 1.000 de megatone, de 50 de ori mai mare decât forța celei mai puternice explozii nucleare din istorie, care a avut loc în timpul testului bombei cu hidrogen al Uniunii Sovietice în 1961.

Sursa foto: Pixabay

O coliziune cu un asteroid ar putea provoca schimbări climatice la scară globală. În timp ce probabilitatea de coliziune este destul de scăzută, trecerea asteroidului pe 23 august 2023 se va desfășura la distanță care oferă siguranță.

Oamenii de știință vor continua să studieze asteroidul și să analizeze traiectoria lui de zbor pentru a evita consecințele catastrofale în viitor, relatează obozrevatel.com.