NASA nu poate trimite astronauți pe Lună până în 2026. Problema de care s-a lovit Agenția Spațială

NASA nu poate trimite astronauți pe Lună până în 2026. Problema de care s-a lovit Agenția Spațială Sursa Foto - Dreamstime

Prima aselenizare pe Lună după mai bine de cinci decenii a fost amânată pentru anul 2026.

NASA nu poate trimite astronauți pe Lună până în septembrie 2026

Programul Artemis al NASA, care își propune să readucă astronauții pe Lună în acest deceniu, se confruntă cu întârzieri îndelungate. Artemis II, o misiune epocală de anvergura lui Apollo 8 din 1968, ce trebuia să trimită un echipaj de patru astronauți pe orbita Lunii în toamna acestui an, a fost amânată pentru septembrie 2025.

Și misiunea Artemis III, planificată să trimită astronauți pe Lună pentru prima oară în peste 50 ani de la programul Apollo,  a fost amânată pentru septembrie 2026. Călătoria fusese programată anterior pentru 2024, apoi reprogramată pentru 2025.

Programul spațial Artemis promite să promoveze diversitatea și egalitatea sexuală prin aducerea primilor astronauți de sex feminin și de culoare pe satelitul lunar al Pământului între 2025 și 2029, spre deosebire de programul Apollo în care au fost trimiși numai bărbați americani albi (ca Alan Shepard, Frank Borman și Neil Armstrong) pe orbita și suprafața selenară, între anii 1968 și 1972.

Ne puteți urmări și pe Google News

SpaceX și NASA nu sunt pregătite pentru aselenizarea pe Lună, cu tehnologiile secolului 21

Motivele principale ale întârzierii includ perspectivele SpaceX pentru dezvoltarea rachetei Starship și problemele de gestionat de către sistemul de nave spațiale despre care se așteaptă să transporte astronauții de pe orbita lunară la polul sud al Lunii. Ambele zboruri de testare ale rachetei Starship s-au încheiat cu explozii.

„Trebuie să fim realiști. … Ne uităm la progresul navei noastre Starship și nevoia de transferul unui propulsor, nevoia de numeroase aterizări”, a declarat, marți, reporterilor, administratorul asociat al NASA, Jim Free.

Jensen a spus că SpaceX ar putea fi pregătit și să primească aprobările de reglementare necesare  pentru cel de-al treilea zbor de testare Starship până în februarie 2024. Oficialii NASA au adăugat că se așteaptă și la întârzieri în proiectarea costumelor spațiale pe care le vor purta astronauții pe suprafața Lunii.

Astronauții echipajului care vor participa la misiunea Artemis II din septembrie 2025. Nava lor spațială îi va transporta doar până pe orbita Lunii. Sursa Foto - NASA

Ce presupune programul Artemis?

Programul Artemis, care este considerat succesorul programului lunar Apollo (ambele programe sunt numite după cei doi greci frați, zeul artelor și al Soarelui, respectiv zeița vânătorii și a Lunii din mitologia greacă), are ca obiectiv colonizarea Lunii și amplasarea unei baze permanente pe Lună, cât și a unei stații spațiale pe orbita lunară.

Prima misiune, Artemis I, a fost lansată pe 16 noiembrie 2022, în care a fost efectuat primul test de zbor integrat al navei spațiale Orion și a rachetei Space Launch System. Orion a efectuat un zbor pe orbita retrogradă îndepărtată a Lunii vreme de șase zile. Următoarea misiune este Artemis II, programată pentru septembrie 2025, în care patru astronauți (comandantul american Reid Wiseman de sex masculin, pilotul american Victor Glover de culoare și sex masculin, specialistul american Christina Koch de sex feminin și specialistul canadian Jeremy Hansen de sex masculin)  vor zbura pe orbita Lunii. Va fi prima misiune cu echipaj uman mai departe de orbita Terrei după cinci decenii, în stilul misiunii Apollo 8 din 1968, când a fost fotografiat Pământul de pe orbita lunară.

Apoi, Artemis III ar urma să trimită astronauți pe Lună în maniera misiunii Apollo 11 din 1969. Următoarele misiuni, Artemis IV și Artemis V se vor concentra pe construirea stației spațiale lunare și trimiterea unui echipaj permanent atât acolo, cât și pe baza lunară permanentă.

Mai avem de așteptat până vom vedea astronauți live pe internet. Sursa Foto - Dreamstime

Mai avem de așteptat până vom vedea astronauți live pe internet, transmițând de pe Lună. Sursa Foto - Dreamstime

A început o nouă cursă spațială cu China și Rusia pentru colonizarea Lunii

NASA încă țintește 2028 pentru lansarea misiunii sale Artemis IV, care va avea ca scop trimiterea de astronauți către o viitoare stație spațială care va orbita luna, numită Gateway, un fel de stație spațială internațională ca ISS.

 Scopul de bază al programului Artemis este de a stabili o prezență umană permanentă pe Lună, în timp ce națiunile rivale, inclusiv China și Rusia, urmăresc ambiții similare.

China a condus deja o întoarcere a unui robot de pe Lună, lansând primul dispozitiv de aterizare fără echipaj pe partea întunecată a Lunii și intenționează să-și trimită propriii astronauți pe suprafața lunii până în 2030 pentru a o coloniza, potrivit CNN.

„Nu mă îngrijorează că China va ateriza înaintea noastră”, a declarat marți administratorul NASA Bill Nelson. „Cred că China are un plan foarte agresiv. Cred că le-ar dori să aterizeze înaintea noastră... dar adevărul este că nu cred că o vor face”.