NASA a pierdut contactul cu sonda interstelară Voyager 1. Ce măsură disperată au luat specialiștii

NASA a pierdut contactul cu sonda interstelară Voyager 1. Ce măsură disperată au luat specialiștiiSonda Voyager. Sursa foto: Instagram

Timp de o săptămână, experții de la NASA au pierdut conexiunea cu sonda Voyager 1. O defecțiune tehnică ar fi apărut la nivelul emițătorului principal al acesteia. Pentri a restabili legătura, inginerii au apelat la un plan de rezervă.

NASA a pierdut conexiunea cu sonda Voyager 1

În încercarea de a remedia situația experții au folosit un transmițător de rezervă. Astfel, de la 15 miliarde de mile distanță, aceștia au încercat să capteze unde sondei interstelare.

Oamenii de știință au pierdut contactul cu sonda interstelară Voyager 1 în perioada 19 octombrie - 24 octombrie.

„O defecțiune tehnică a forțat emițătorul radio principal al navei spațiale să se închidă”, au anunțat cei de la NASA.

Cum au procedat

De atunci, inginerii au stabilit contact cu un transmițător de rezervă mai slab al lui Voyager 1. Dispozitivul nu a mai fost folosit din 1981.

NASA

NASA. Sursa foto: Instagram

„Oprirea transmițătorului pare să fi fost determinată de sistemul de protecție a defectelor navei spațiale, care răspunde în mod autonom la problemele de la bord”, au adăugat experții.

Problema principală nu a fost remediată.

„De exemplu, dacă nava spațială își depășește sursa de alimentare, protecția împotriva erorilor va conserva energia prin oprirea unor sisteme. Acestea nu sunt esențiale pentru menținerea navei spațiale în zbor”,au mai spus ei.

Comunicarea cu Voyager 1 și navele sale spațiale gemene, Voyager 2, nu este simplă, spun experții.

Voyager 1, care se află în prezent la mai mult de 15 miliarde de mile (24 de miliarde de kilometri) de Pământ, este cel mai îndepărtat obiect creat de om din Univers. Comenzile trimise de pe Pământ parcurg 23 de ore pentru a ajunge la nava aflată dincolo de marginea sistemului solar. De asemenea, răspunsurile de la Voyager 1 durează încă 23 de ore pentru a se întoarce pe Pământ.

Potrivit NASA, actuala întrerupere a comunicațiilor a început pe 16 octombrie, după ce inginerii au trimis lui Voyager 1 o comandă pentru a porni unul dintre încălzitoarele acesteia.