Din teritoriile cedate face parte şi oraşul Shushi, numit Shusha de către azeri, care are o importanţă strategică, potrivit unei liste de 121 de localităţi unde a fost predat controlul.
Acordul de pace, la care Armenia şi Azerbaidjan au ajuns la începutul acestei luni, sub egida Rusiei, a pus capăt la şase săptămâni de confruntări în care şi-ar fi pierdut viaţa cel puţin 1.500 de persoane.
În conformitate cu acest acord, Armenia cedează controlul asupra a peste 120 de oraşe şi sate din regiunea Nagorno-Karabah către Azerbaidjan, au relatat luni media de stat armene, citate de DPA.
Din teritoriile cedate face parte şi oraşul Shushi, numit Shusha de către azeri, care are o importanţă strategică, potrivit unei liste de 121 de localităţi unde a fost predat controlul, publicată de agenţia naţională armeană de ştiri Armenpress, scrie Agerpres.
Capturarea oraşului-cheie Shushi de către forţe azere a precipitat acceptarea de către Armenia a acordului de pace de la 9 noiembrie, semnat la o zi după ce preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a proclamat victoria în lupta pentru această localitate.
Rusia, care nu a fost parte a conflictului, a trimis aproape 2.000 de militari în regiunea Nagorno-Karabah, în încercarea de a menține respectarea încetării focului.
Pretențiile Turciei irită Moscova
Pe de altă parte, dorinţa președintelui Turciei, recep Tayyip Erdogan, de a instala un post de observare militar independent pe teritoriul azer a provocat dezacorduri cu Rusia, a declarat luni o sursă turcă pentru Reuters.
Aceasta după ce Rusia și Turcia au convenit luna aceasta să monitorizeze împreună aplicarea acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabah, încheiat între Azerbaidjan şi Armenia, cu medierea Moscovei.
Nagorno-Karabah este recunoscut pe plan internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar regiunea este populată preponderent de etnici armeni.
Responsabili ruşi şi turci mai trebuie încă să convină asupra parametrilor mecanismului de monitorizare, dar Turcia, un aliat ferm al Azerbaidjanului, doreşte de asemenea propriul său post de observare independent cu scopul de a-şi spori influenţa într-o regiune pe care o consideră de o importanţă vitală pentru propria securitate.
„Diferenţa majoră de opinie (cu Moscova) la ora actuală vizează postul de observare pe care Turcia doreşte să-l instaleze pe teritoriul azer”, a declarat sursa turcă.
„Rusia nu consideră că este necesar ca Turcia să instaleze un post de observare în regiune independent de centrul comun de monitorizare. Cu toate acestea, el este necesar Turciei”, a precizat sursa.
Nu există niciun comentariu oficial deocamdată din partea Rusiei, Armeniei sau Azerbaidjanului, conform Reuters.
Turcia susţine Azerbaidjanul - cu care are legături etnice şi culturale strânse - încă de la începutul conflictului din Nagorno-Karabah în urmă cu aproape 30 de ani şi a cerut retragerea forţelor armene de pe întreg teritoriul azer.