"Nadia Comăneci a fost iubirea mea"

"Nadia Comăneci a fost iubirea mea"

Scriitorii Roderick Gordon şi Brian Williams, autorii "noului Harry Potter", dezvăluie secrete personale şi reţeta scrisului în tandem.

Cei doi autori britanici ai bestsellerului „Tunele“, Roderick Gordon şi Brian Williams, se află, în aceste zile, în România, cu ocazia lansării în limba română a celui de-al doilea volum al seriei, intitulat „În adâncuri...“. EVZ i-a întâmpinat pe cei doi scriitori la sosirea în România, în urmă cu trei zile. Ajunşi la Aeroportul „Henri Coandă“, după o lungă călătorie cu avionul, cei doi se pregăteau pentru încă un drum, spre Sibiu, unde a avut loc, joi, prima lansare a cărţii.

Britanicii erau încântaţi de ideea de a cunoaşte Sibiul şi, mai ales, Castelul Bran, „castelul lui Dracula“.

Cei doi autori de fantasy constituie un cuplu dintre cele mai contrastante. Brian este corpolent, ras pe cap, se îmbracă în jachete din piele, iar degetele îi sunt împodobite cu inele groase cu cap de mort. Roderick este un tip fin, îmbrăcat elegant, cu un aer foarte „british“.

În interviul pe care ni l-au acordat la o cafea, în aeroport, cei doi descriu geneza seriei de mare succes în toată lumea, cunoscută drept „noul Harry Potter“, privesc spre viitor şi vorbesc despre iubirile secrete ale adolescenţei.

LANSARE

Autorii le vor acorda autografe fanilor la standul Grupului Editorial Corint

Astăzi, de la ora 16.00, la standul Grupului Editorial Corint, de la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, care se desfăşoară în incinta Pavilionului Central de la Romexpo, are loc lansarea volumului doi al seriei „Tunele“, în prezenţa celor doi autori, Roderick Gordon şi Brian Williams. Cartea este intitulată „În adâncuri...“, are 736 de pagini şi poate fi achiziţionată la preţul de 49,90 lei. Impunătoarea prezentare grafică - volumul este cartonat, cu supracopertă - preia designul ediţiei originale, semnat de Ian Butterworth. Traducerea în româneşte îi aparţine lui Dan Doboş.

FILM

Drepturile de ecranizare ale întregii serii „Tunele“ au fost achiziţionate pentru suma de un milion de dolari, filmul urmând să fie lansat în anul 2010

EVZ: Cum reuşiţi să scrieţi o carte „la patru mâini“? Cum arată o zi de lucru din viaţa voastră? Roderick Gordon: Mai întâi are loc o sesiune de idei. După aceea ne împă rţim capitolele, fiecare povesteşte altceva. După ce e gata o primă schiţă, celălalt aruncă o privire, mai vine cu sugestii, cu completări. Este ca într-un joc de tenis. Nu este ceva fixat, textul se schimbă în permanenţă, este un proces continuu. Am putea compara cu o sculptură, aflată în centrul unei încăperi, în jurul căreia te plimbi, dai ocoluri, privind-o din diferite unghiuri. În general, am considerat întotdeauna că este ceva trist, singuratic, să fii scriitor, dar nu este şi cazul nostru. Am putea spune că, pentru noi, este ceva amuzant. Ne distrăm, oricum, foarte tare.

Cum v-a venit ideea să formaţi un cuplu scriitoricesc? Brian Williams: Roderick tocmai îşi pierduse slujba, aşa că avea destul timp la dispoziţie. Are doi copii şi o mulţime de imperative financiare. Ne-a amuzat ideea să scriem o carte pentru cititorii mai tineri. La început, n-am luat-o prea în serios. Succesul era ultimul lucru din lume la care ne aşteptam. Iniţial, ne-am gândit: să vedem ce o să iasă, probabil nimic. Pe măsură ce lucrurile se petreceau, era ca şi cum noi înşine am fi căzut într-un „tunel“. De-abia când ne-am văzut cu banii pe carte ne-am gândit s-o scriem şi pe-a doua. Este într-adevăr foarte, foarte ciudat tot ce s-a întâmplat.

Câte volume va avea seria „Tunele“? Aveţi deja finalul poveştii în minte? Aţi început deja să scrieţi la a treia carte - sau a patra? B.W.: În lunile aprilie sau mai ale anului viitor va apărea volumul trei. Eu nu sunt un scriitor. Eu am un background de artă, baza mea e pe arte vizuale. Aşa că, pentru mine, e cam ciudat ce mi se întâmplă. Cred că avem nevoie de o perioadă de odihnă, de repaus. R.G.: Tot ce putem să vă spunem e că vor fi mai mult de trei volume. Cu finalul, ştiţi cum e, este ca o insulă pe care o vezi în zare, la linia orizontului, dar nu eşti sigur dacă vei ajunge acolo.

Ce părere aveţi despre faptul că Barry Cuningham, editorul lui „Harry Potter“, a considerat „Tunele“ drept „noul Harry Potter“? Credeţi că veţi depăşi succesul lui J.K. Rowling? R.G.: Cea mai mare apreciere pe care am primit-o a fost când o bătrânică a venit şi ne-a zis: „Este cu adevărat foarte interesant, dar este atât de ciudat, de straniu!“. Cât priveşte comparaţia cu J.K. Rowling, este doar o chestie de marketing, „publicity thing“. Cărţile noastre sunt cu totul diferite, sunt mai aproape de science fiction, nu conţin magie, vrăjitorie etc. Brian nici n-a citit, de altfel, cărţile cu Harry Potter. Ne plac, de exemplu, cărţile din ciclul „Cronicile din Narnia“, de C.S. Lewis, apoi, bineînţeles, Jules Verne. „Călătorie spre centrul Pământului“ ne-a influenţat mult pentru cartea noastră. Avem o serie de prieteni, „consilieri ştiinţifici“, pe care putem să-i sunăm şi la ora trei noaptea pentru a-i ruga să ne explice un anume fenomen fizic.

Pe care regizor l-aţi dori să realizeze adaptarea cinematografică a seriei „Tunele“? Aveţi şi vreun actor preferat? Priviţi cu încredere transpunerea imaginaţiei lor pe marele ecran? R.G.: Terry Gilliam ar fi foarte potrivit, datorită imaginaţiei lui debordante. Foarte potrivit ar fi, dintre britanici, şi Ridley Scott. La urma urmei, nici Steven Spielberg n-ar fi rău! Dintre actorii pe care i-am vrea în film ar fi Christian Bale, Russell Crowe, Ralph Fiennes sau chiar Johnny Depp.

Sunteţi nerăbdători să vizitaţi România? Ce ştiţi până acum despre această ţară? R.G.: Până anul acesta, Brian nu fusese nici în America. B.W.: Am călătorit destul de puţin. N-am călătorit în Europa de Est decât până în Republica Cehă. Ce să ştim despre România? Transilvania, Dracula, e destul de „groovy“. Nu cunoaştem niciun scriitor român. O altă personalitate? Ar trebui să ştim, dar să încercăm să ne amintim. Nu ne vine nimic în minte...

Nadia? B.W.: O, da, sigur, am fost îndrăgostit de ea când eram copil. A fost iubirea secretă a adolescenţei mele! Sigur că da, cum aş putea s-o uit! Sigur, mai sunt apoi toate poveştile rele despre Ceauşescu pe care le-am auzit.

SUCCES

7.000 de exemplare vândute?

La doar două săptămâni de la lansarea în România - la sfârşitul anului trecut -, „Tunele“, primul volum al seriei scrise de Roderick Gordon şi Brian Williams, apărut la Editura Corint Junior, a intrat în topul Diverta direct pe locul întâi. Până în prezent, primul volum s-a vândut în româneşte în peste 7.000 de exemplare. „Tunele 2. În adâncuri...“ este editat într-un prim tiraj de 5.000 de exemplare. Seria „Tunele“ a fost tradusă până acum în 40 de limbi, este un bestseller internaţional şi este considerată „succesorul lui Harry Potter“, conform afirmaţiei lui Barry Cuningham, cel care a descoperit-o pe J.K. Rowling. Drepturile de ecranizare ale întregii serii au fost achiziţionate de compania de producţie Relativity Media, pentru suma de un milion de dolari, filmul, asupra căruia se păstrează un secret absolut, urmând să fie lansat în anul 2010.

AGENDA DE ASTĂZI

Nabokov, în premieră

> 11.00 - Editura Polirom: „Cetăţeanul Kane. Romanul unui film“ de Tudor Caranfil, prezintă: Irina Nistor, Andrei Gorzo

> 12.00 - Editura Paralela 45: Sesiune de autografe pentru volumul „O istorie critică a literaturii române“ de Nicolae Manolescu

> 12.00 - Editura Humanitas: „Ţara, Legiunea, Căpitanul. Mişcarea legionară în texte de istorie orală“

> 12.00 - Editura Polirom: lansarea unor traduceri în premieră în Biblioteca Polirom din operele unor scriitori îndrăgiţi de cititorii români: Anna Gavalda, Kurt Vonnegut, Daniel Pennac, Martin Amis, Iris Murdoch

> 12.30 - Editura Polirom: „Pentru cine bat clopotele“ de E. Hemingway

> 13.00 - Editura Humanitas: „Horoscopul literar 2009“ de Ioana Pârvulescu

> 13.00 - Editura Polirom: două noi titluri în seria Octavian Paler

> 13.30 - Editura Humanitas: Mari autori în colecţia „Raftul Denisei“

> 14.30 - Editura Humanitas: „Scrisori către fiul meu“ de Gabriel Liiceanu; prezintă: Gabriel Liiceanu, Lidia Bodea, Mircea Cărtărescu şi Dan C. Mihăilescu

> 17.30 - Editura Polirom: Lansarea noii serii de autor Vladimir Nabokov; conţine romanul „Ochiul“, tradus în premieră de Veronica D. Niculescu; prezintă: Florin Iaru, Horia-Florian Popescu, Veronica D. Niculescu, Anca Băicoianu, Bogdan- Alexandru Stănescu

> 18.00 - Editura Cartea Românească: „Orchestra portocalie“ de Veronica D. Niculescu; prezintă: Ion Bogdan Lefter şi Radu Vancu

Aproape 30.000 de oameni au vizitat până acum Târgul Gaudeamus. Peste 500 de împătimiţi au participat la lansarea volumului „O istorie critică a literaturii române“ de Nicolae Manolescu; simpozionul „Scriitorul, cenzura şi Securitatea“, organizat de Uniunea Scriitorilor şi Editura All, a reunit peste 100 de participanţi, nume de prestigiu în diverse domenii.

Ne puteți urmări și pe Google News