N-au mai suportat și se revoltă. Minerii au blocat calea ferată!

N-au mai suportat și se revoltă. Minerii au blocat calea ferată!

Este alertă la nivel național după ce sute de mineri s-au revoltat, blocând un terminal de cale ferată!

Oamenii protestează împotriva importurilor de cărbune din Rusia, în contextul creşterii stocurile provenite de la minele naţionale.

„Aici ajunge cu trenul cărbunele rusesc. Ne fură locurile de muncă şi dreptul nostru la creşteri salariale”, a declarat Boguslaw Zietek, preşedintele sindicatului Sierpien 80. La protest, unul fără precedent în ultimii ani, au luat parte câteva sute de mineri din cel mai important bazin carbonifer al țării.

Terminalul Slawkow din Silesia este legat de vecinii de la est ai Poloniei printr-o reţea de cale ferată amplă, facilitând comerţul. Importurile de cărbune din Rusia în Polonia s-au înmulţit în ultimii ani, în contextul în care această marfă străină este mai ieftină decât cea produsă local.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiştii evidenţiază că minele de cărbune din Polonia suferă din cauza costurilor ridicate de extracţie determinate de salariile mari, preţul la electricitate şi depozitele de cărbune aflate la mare adâncime.

Anul trecut, din cele 16,7 milioane de tone de cărbune importate de Polonia, 10,8 milioane de tone au provenit din Rusia, conform datelor Trezoreriei. Rezervele de cărbune din minele poloneze au crescut de peste două ori anul trecut, la 5,2 milioane de tone până la sfârşitul lunii decembrie.

Polonia se bazează pe cărbune şi lignit pentru a produce 80% din necesarul de electricitate.

În prezent, autoritățile poartă negocieri cu sindicatele de la PGG, cea mai mare companie minieră din UE, în legătură cu solicitările de plăţi. Minerii vor o creştere a salariilor cu 12%. Un amplu protest al minerilor este plănuit să aibă loc la 28 februarie, în capitala Varşovia.