Muzeul Brukenthal, doua secole de arta

Muzeul Brukenthal, doua secole de arta

Muzeul National Brukenthal din Sibiu aniverseaza astazi 190 de ani de la deschiderea oficiala.

La cele cinci vernisaje care vor fi prezentate sunt asteptate o multime de personalitati, cu atat mai mult cu cat in aceasta seara are loc si concertul Scalei din Milano.

Istoria muzeului

Colectiile initiale ale baronului Samuel von Brukenthal au luat nastere in perioada petrecuta de acesta la Viena. Cand a revenit la Sibiu, ca guvernator al Transilvaniei, in 1777, baronul si-a adus si operele de arta. Pinacoteca, dispusa in 13 sali ale Palatului Brukenthal, putea fi vizitata cu trei ani inainte de deschiderea Muzeului Luvru, in 1790.

Ne puteți urmări și pe Google News

Muzeul s-a deschis oficial pentru public in 1817, fiind cel mai vechi din centrul Europei. Cuprindea pe atunci 1.090 de tablouri. Acum, Muzeul National Brukenthal este alcatuit din Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare.

Sediul central este Palatul Brukenthal, important monument in stil baroc, construit intre 1778 si 1788, care a servit drept resedinta a baronului si adapost pentru colectiile sale. Palatul inca pastreaza numeroase elemente originale: piese de mobilier, tapet de matase, sobe, candelabre si blazonul familiei von Brukenthal, pe fatada.

Palatul Brukenthal cuprinde Pinacoteca Brukenthal, cu sute de tablouri din secolele XV-XVIII, Galeria de Arta Contemporana, cu lucrari romanesti semnate de Grigorescu, Luchian, Tonitza, Cabinetul de Stampe, Colectia de Arta decorativa si Biblioteca Brukenthal. In palat, regulile de conservare sunt aplicate cu strictete: exponatele sunt iluminate cu fibra optica, umiditatea este controlata, nu se pot face fotografii cu blitul si se intra numai cu papuci de protectie.

„Muzeul a fost in suferinta”

In perioada comunista, expozitiile au fost rare si nu s-au facut restaurari. „Muzeul a fost in suferinta in perioada comunista. Anii ‘50 au adus in Europa ideea ca trebuie construite cladiri speciale pentru muzee. Abia in anii ‘70 au aparut regulile de conservare. Atunci a aparut legislatia europeana, iar Romania s-a aliniat repede, in 1974”, spune profesor dr. Sabin Luca, directorul muzeului. Insa expozitiile ramaneau „de tip decorativ”, stagnau. „Brukenthal era tinut deoparte, ca un muzeu de protocol, nu pentru oameni”, adauga Luca.

Mai mult, muzeul a fost pagubit. 19 tablouri au fost mutate in 1948 la Muzeul de Arta al Republicii Populare Romania din Capitala. Au revenit toamna trecuta la Sibiu, fiind expuse acum in dulapuri securizate, iluminate ultramodern. Printre capodopere: Antonello da Messina -  „Rastignirea lui Christos”, Jan van Eyck  -  „Omul cu tichie albastra”, Hans Memling - „Portret de barbat citind”.

Pe de alta parte, in 1968, opt tablouri au fost furate. Patru au fost recuperate in 1998 si sunt acum expuse la palat: „Barbat cu pipa la fereastra”, de Frans van Mieris cel Batran, „Portretul unei femei tinere”, de Rosalba Carriera, „Ecce Homo”, de Tiziano Vecello da Cadore, „Barbat cu craniu”, Maestrul Legendei Sf. Augustin, despre care se presupune ca ii apartine lui Dierick Bouts.

Retrocedare si inflorire

Anii ‘90 nu au adus mari imbunatatiri. Abia la sfarsitul lui 2005, Palatul Brukenthal a fost retrocedat proprietarilor, Biserica Evanghelica din Sibiu, iar schimbarile au devenit posibile.

Modernizarea de acum este fara precedent. Este vorba despre zeci de mii de metri patrati care se refac complet, de scoaterea din depozite a mii de piese care nu au fost vazute niciodata, de reorganizarea tuturor expozitiilor de baza, in toate muzeele. Palatul este restaurat, de la fatada pana la pivnite si curti interioare.

Muzeul de Vanatoare se redeschide azi, dupa un an si jumatate de restaurari, iar Muzeul de Istorie este pavat, tencuit, ventilat, iluminat cu fibra optica. „Este cel mai mare program de modernizare din istoria Romaniei. Nu eu am facut toate acestea, aici este si un merit politic. Fiind retrocedat, este o buna colaborare intre muzeu, biserica si politica...”, spune directorul Luca.

In primele doua luni ale lui 2007, gratie statutului Sibiului de Capitala Culturala Europeana, numarul de vizitatori ai muzeului a crescut de patru ori fata de anul trecut.

Aniversare

Programul vernisajelor

> Astazi, la Muzeul National Brukenthal intrarea va fi gratuita. Un bilet pentru Palat costa 12 lei, dar pentru vizitarea tuturor muzeelor,  biletul unic costa 30 lei. Vernisaje:

> Ora 15.00 - Vernisarea Muzeului de Vanatoare „August von Spiess”

> Ora 16.00 - Palatul Brukenthal - „Vechi covoare turcesti in colectii transilvanene”

> Ora 17.00 - Muzeul de Istorie - „Samuel von Brukenthal. Homo europaeus”

> Ora 17.30 - Muzeul de Istorie - „Arme si armuri din colectia Muzeului National Brukenthal”

> Ora 18.00 - Muzeul de Istorie - „Lapidarium roman”.