Mutarea surpriză a lui Traian Băsescu

Mutarea surpriză a lui Traian Băsescu

Preşedintele va testa susţinerea pentru un premier tehnocrat, azi, la consultările de la Cotroceni.

Decizia cu privire la soarta premierului este în mâinile lui Traian Băsescu şi întreaga clasă politică aş­teaptă următoarea mutare a acestuia. Partidele vor afla in­tenţiile preşedintelui la con­sultările ce vor avea loc astăzi la Cotroceni. Surse din cadrul coaliţiei guvernamentale spun că, dincolo de agenda oficială, Băsescu va testa părerea şi susţinerea partidelor pentru un guvern cu un premier tehnocrat, dar cu componenţă politică, pe structura actualei majorităţi parlamentare PDL-UNPR-UDMR. De alt­fel, în pregătirea evenimentului, sâmbătă, câţiva dintre liderii PDL au fost la Cotroceni. Printre numele vehiculate ca posibili premieri sunt Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, dar şi consilierul acestuia, Lucian Croitoru. La bursa premierilor mai sunt cotaţi şi George Maior, şeful SRI, şi Mihai Răzvan Ungureanu, şeful SIE. Victor Ponta se duce la Cotroceni decis să ceară demisia lui Traian Băsescu. Surse din USL spun că Uniunea nu va accepta un premier tehnocrat cu miniştri politici, ci va solicita un cabinet compus integral din specialişti fără afiliere politică. Schimbarea premierului va fi însoţită şi de o remaniere, numele celor vizaţi fiind cele care se vehiculează încă din toamna anului trecut. Surse din cadrul coaliţiei spun că nu ar fi exclus ca, odată cu aceasta, Marko Bela să se retragă din funcţia de vicepremier, în favoarea actualului ministru al Culturii, Kelemen Hunor.

SULFINA BARBU "Premierul tehnocrat, o variantă posibilă" Un guvern cu premier tehnocrat este una dintre variantele luate în calcul, dar nu singura, a declarat pentru EVZ ministrul Muncii, Sulfina Barbu. "Trebuie să ne uităm din punct de vedere politic dacă actualul guvern mai are capacitatea de a mai conduce ţara într-o perioadă dificilă. Aici este întrebarea pe care trebuie să o punem şi dacă există credibilitatea acestui guvern pentru ca cetăţenii să aibă încredere că merge pe drumul care trebuie. Este o erodare puternică a acestui guvern", apreciază ea. De asemenea, în contextul viitoarei campanii electorale, ministrul a declarat că "şi preşedintele partidului şi coducerea naţională a partidului trebuie să fie în orice moment la partid dacă este necesar". Întrebată dacă este luată în calcul ipoteza unui premier tehnocrat, Sulfina Barbu a răspuns că "este o variantă". "Eu nu spun că aceasta este singura variantă posibilă, categoric nu. Dar, eu cred că foarte mult contează profilul, dacă discutăm despre o variantă de genul acesta, profilul persoanei, cine este persoana respectivă, cu ce obiective vine, ce credibilitate are, sunt multe întrebări". “Trebuie văzut dacă actualul guvern mai are capacitatea de a mai con­duce ţara într-o perioadă dificilă.“ Sulfina Barbu, ministrul Muncii

SCENARIU 

Ne puteți urmări și pe Google News

După plecarea din fruntea guvernului, Emil Boc ar putea să se retragă şi din fruntea PDL, frâiele democrat-liberalilor urmând să fie preluate de un interimar.

Zilele lui Emil Boc în fruntea guvernului sunt numărate, dar nici poziţia lui de preşedinte al PDL nu este mai sigură. Surse democrat-liberale au declarat pentru EVZ că în interiorul partidului se ia în calcul şi varianta înlocuirii lui Emil Boc din fruntea PDL cu un preşedinte interimar, care să gestioneze partidul până la alegeri. Susţinătorii acestui curent pornesc de la ideea că autoritatea lui Boc pe linie de partid provenea exclusiv din calitatea lui de prim-ministru şi că, odată cu pierderea acestei funcţii, ar exista riscul ca nimeni din partid să nu-i mai dea ascultare. În plus, poziţia lui Boc în fruntea partidului este deja periclitată, după cooptarea preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, în structura de conducere a partidului. Tot mai multe voci din partid i-au reproşat premierului diverse lucruri, în principal lipsa de comunicare şi luarea unor decizii fără să consulte partidul. CONSECINȚĂ. Premierul Emil Boc ar putea să părăsească și scaunul din Modrogan, nu doar pe cel de la Palatul Victoria FOTO: AGERPRES

Boc, trimis din nou la Cluj PDL are şi un plan de rezervă pentru Emil Boc. Acesta ar urma să intre încă o dată în competiţie pentru primăria Clujului, mulţi considerând că ar fi chiar o obligaţie să facă asta pentru partid. Deşi Boc a câştigat de două ori consecutiv mandatul de primar al Clujului, de această dată misiunea sa este complicată de faptul că fieful lui electoral este zguduit de un caz spectaculos de corupţie, care îl are în centrul lui pe Sorin Apostu, un apropiat al lui Boc şi primar al Clujului. Deşi lucrurile sunt departe de a fi bătute în cuie, nu este exclus ca preşedintele Senatului, Vasile Blaga, să preia şi frâiele partidului pe post de preşedinte interimar. Surse din PDL spun că nu este timp şi nu ar fi nici momentul organizării unei Convenţii Naţionale pentru desemnarea unui nou preşedinte.

7 ani a stat Emil Boc în fruntea PDL. A fost ales preşedinte al PD pe 25 iunie 2005 şi, după fuziunea cu PLD, preşedinte al PDL, rezultat din această fuziune Ion Cristoiu: Băsescu, un recital de preşedinte mediator

Toate întâlnirile de la Cotroceni, din ultimul timp, s-au constituit într-un spectacol de teatru, nu mai sus de nivelul unuia de cămin cultural, în care preşedintele a încercat să demonstreze cât de neserioşi sunt liderii Opoziţiei, iar liderii Opoziţiei cât de iresponsabil este preşedintele. Întâlnirea de mâine (astăzi - n.r.) ar putea fi, cel pu­ţin teoretic, momentul unei rupturi în acest şir de spectacole. Una dintre cele două teme de întâlnire, şi anume conflictul din Parlament, ar putea da preşe­dintelui posibilitatea să dea un recital superb în noul său rol, cel de preşedinte-mediator. Nu cred însă că liderii Opoziţiei ar avea interesul să-şi asume un alt rol, decât cel de denunţători ai pre­şedintelui-dictator. Pe de o parte, pentru că nu s-a văzut până acum niciun semn de renunţare la tema electorală «Jos Băsescu!» şi înlocuirea ei cu «Noi suntem mai buni decât Tra­ian Băsescu». Pe de altă parte, Victor Ponta, Crin Antonescu şi ăla micu’ mor de plăcere să treacă drept purtătorii de cuvânt ai montajelor literar-artistice zise şi mişcări de protest din ultimul timp. Şi, dacă aceste montaje literar-artistice sunt dominate de caricaturi şi înjurături împotriva lui Traian Băsescu e greu de crezut că liderii Opoziţiei îşi vor permite să fie altfel. Foarte interesantă va fi atitudinea celor două părţi faţă de primul punct: cea cu Tratatul fiscal. Cred că va funcţiona şi la această întâlnire înţelegerea secretă dintre Băsescu şi Ponta, potrivit căreia Victor Ponta în numele PSD e de acord cu Tratatul, dar va încerca să nu se vadă asta prin tot felul de fiţe. Traian Băsescu, potrivit înţelegerii, se va preface că nu vede fiţele, important pentru domnia sa fiind ca Opoziţia să nu nege făţiş Tratatul.

TOP 5 IEŞIRI DIN GUVERN

Dincolo de schimbarea premierului, guvernul ar putea suferi câteva modificări importante în rândul deţinătorilor de ministere. Iată lista "sus­pec­ţilor", miniştrii care, potrivit unor surse din PDL, îşi vor pierde scaunele:

  • Gheorghe Ialomiţian, ministrul Finanţelor Publice
  • Traian Igaş, ministrul Administraţiei şi Internelor
  • Ion Ariton, ministrul Economiei
  • Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii
  • Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor

CITIȚI ȘI:

  • Elena Udrea, despre demisia lui Boc: Decizia va fi conform cu așteptările oamenilor
  • Pleacă Boc! Urmează Diplomatul sau Bancherul?
  • Boc riscă să piardă nu doar Guvernul, ci și partidul
  • Ghid de folosire a guvernului TEHNOCRAT: Nu te omoară, dar nici bine nu te face
  • EXCLUSIV. Sulfina Barbu: Premierul tehnocrat este o variantă posibilă. Trebuie să vedem ce