Candidatura acesteia la un post de deputat de Neamţ a fost acceptată de democrat-liberali şi anunţată de Emil Boc.
Insistenţele aripii liberale din PDL au dat roade. Penitenţa Monei Muscă a luat sfârşit. Ea va candida în toamnă pentru un post de parlamentar PDL de Neamţ, judeţul condus de baronul portocaliu Gheorghe Ştefan zis şi „Pinalti“. Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat ieri că Mona Muscă se află pe lista de propuneri de candidaţi trimisă de organizaţia Neamţ.
„Nu avem niciun obstacol şi niciun motiv să refuzăm candidatura doamnei Mona Muscă“, a spus Emil Boc la finalul şedinţei Biroului Permanent. Liderul PDL a găsit şi o explicaţie pentru acceptarea candidaturii, în condiţiile în care Mona Muscă s-a retras din legislative în martie 2007, după ce CNSAS a decis că a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică sub numele conspirativ „Dana“.
Boc susţine că Mona Muscă încă mai poate fi „utilă spaţiului public“ şi că „şi-a ispăşit o bună parte din greşeala de a nu fi recunoscut încă din primul moment, pentru că nu a făcut nimic rău, în esenţă“. Mai mult, Boc a ajuns la concluzia că, „în ultimă instanţă, în votul uninominal, cetăţeanul este cel care iartă sau nu“.
Dana, mai bună decât Mitică
Anunţul de ieri al lui Emil Boc are semnificaţia unei victorii a foştilor PLD-işti asupra vechii gărzi din PD. În ultima perioadă, mai mulţi lideri proveniţi din fostul PLD, în primul rând Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, au pledat pentru revenirea Monei Muscă. În schimb, aripa democraţilor s-a opus acestei candidaturi chiar prin Emil Boc, Vasile Blaga.
Recent, chiar Elena Udrea şi-a exprimat opoziţia sugerând că ar fi mai potrivit ca Mona Muscă să meargă pe o candidatură independentă. Ieri, însă, Elena Udrea s-a eschivat de la comentarii precizând că se va pronunţa doar în şedinţa de partid. O poziţie la fel de reţinută a afişat şi consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, cel care ameninţase cu demisia în cazul în care Dumitru Dragomir ar fi fost acceptat candidat PDL la Neamţ.
„În cazul Monei Muscă situaţia mi se pare un pic mai dificilă, pentru că nu este tot una cu Mitică Dragomir. Nu-mi amintesc ca doamna Muscă să fi fost chemată la Procuratură, să fi folosit limbajul domnului Dragomir, a spus Avramescu. Totuşi, Avramescu a adăugat: „Nu pot să-mi exprim decât mâhnirea şi disconfortul că Mona Muscă alături de alţi colaboratori, indiferent de la ce partid sunt ei, vor să revină în politică“.
Valeriu Stoica, unul dintre susţină torii revenirii Monei Muscă, afirmă că nu mai există cale de întoarcere după anunţul de ieri al lui Emil Boc. „Declaraţiile de până acum împotriva candidaturii nu au nicio valoare, au fost puncte de vedere individuale. Poziţia oficială a partidului este cea anunţată ieri de preşedintele Emil Boc“, susţine vicepreşedintele PDL.
Stoica bate în cuie anunţul lui Boc
Valeriu Stoica este avocatul Monei Muscă în încercarea acesteia de a obţine din partea instanţelor anularea verdictului CNSAS. Mona Muscă a suferit o primă înfrângere la Curtea de Apel, dar a decis să conteste această decizie printr-o cale extraordinară de atac care se exercită la aceeaşi instanţă. Dosarul a fost trimis, pe un circuit intern, la Secţia Civilă a Curţii de Apel, unde a primit un nou număr de înregistrare şi termen pe 2 octombrie.
PRECEDENT Mircea Coşea, reciclat la Olt
Mona Muscă nu este singurul candidat PDL acuzat de legături cu fosta Securitate. Fostul liberal Mircea Coşea, deconspirat de CNSAS drept colaborator al Securităţii ca poliţie politică, este şi el printre pretendenţii la un nou mandat de parlamentar. Spre deosebire de Muscă, acesta a fost absolvit ulterior de CNSAS care a schimbat decizia în urma contestaţiei depuse. Coşea a anunţat în urmă cu câteva zile că va candida într-unul dintre colegiile din judeţul Olt. Organizaţia locală a PDL, deşi i-a refuzat dorinţa de a-şi alege un colegiu, s-a arătat totuşi interesată de a-l avea pe Coşea candidat.