Muntenegru, un an de independenta

Muntenegru, un an de independenta

Muntenegrul, care sarbatoreste astazi prima aniversare a independentei sale, ramane divizat în clipa bilantului: unii saluta separarea de Serbia, altii o regreta, informeaza AFP.

In 21 mai 2006, in urma unui referendum istoric, Muntenegrul, tara cu 650.000 de locuitori, a ales sa se desprinda de aliatul sau istoric pentru a deveni cel mai tanar stat din lume.

Aceasta alegere a marcat ultima etapa a dezmembrarii fostei Iugoslavii, dupa ce Slovenia, Croatia, Bosnia si Macedonia, si-au obtinut independenta la inceputul anilor 1990, in urma unor razboaie sangeroase care au zdruncinat zona balcanica.

"Dupa un an, optiunea independentei pare justificata: a deschis o perspectiva europeana reala", considera Dragan Kujovici, un inalt responsabil al Partidului Democratic al Socialistilor (PS, aflat la guvernare).

Ne puteți urmări și pe Google News

Ritmul integrarii in Europa s-a accelerat incepand din martie, cand Muntenegru a parafat un Acord de Stabilizare si Asociere cu Uniunea Europeana, primul pas catre aderarea la UE.

Un progres incomparabil, evident, cu situatia Serbiei, ale carei discutii cu UE sunt suspendate de peste un an, deoarece Belgradul nu l-a arestat pe Ratko Mladici, liderul militar al sarbilor din Bosnia, acuzat de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie pentru crime de razboi.

In noiembrie, Muntenegrul s-a alaturat Parteneriatului pentru Pace al NATO, prima etapa in vederea unei eventuale aderari al Alianta Nord-Atlantica.

"Obiectivul strategic al Muntenegrului este integrarea europeana si euroatlantica", a subliniat premierul Zeljko Sturanovici.

Pe de alta parte, unii lideri ai opozitiei, care sunt in continuare in favoarea unei uniuni cu Serbia, considera ca beneficiile independentei sunt discutabile.

"Timpul care a trecut a aratat ca cetatenii nu au obtinut ceea ce li s-a promis: o ameliorare a nivelului lor de trai", asigura Predrag Bulatovici, liderul Partidului Socialist Popular (SNP, prosarb).

Desi inflatia este sub 2%, iar investitiile straine se ridica la aproximativ 650 de milioane de euro - in special in sectorul turistic - diferenta dintre bogati si saraci mai mare decat in orice alta tara din sud-estul Europei.

Potrivit unor analisti, autoritatile au ignorat regiunile defavorizate din nordul tarii, de la frontiera cu Serbia, pentru a se concentra pe dezvoltarea coastei adriatice.