Muncitori români şi bulgari, puşi pe fugă de irlandezi

Muncitori români şi bulgari, puşi pe fugă de irlandezi

Ministrul Întreprinderilor din Irlanda, Mary Coughlan, a declanşat o campanie dură împotriva a peste 5.000 de români şi bulgari despre care se consideră că muncesc ilegal în această ţară.

Potrivit Sunday Times, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Angajaţilor (Nera) au primit autoritatea de a verifica dacă există companii care au angajat persoane fără permis de muncă valabil. Neregulile vor fi pedepsite cu amenzi de 250.000 de euro sau cu închisoare de până la 10 ani.

Anunţul campaniei a fost dezvăluit în notele pregătite pentru noul secretar de stat din Departamentul Întreprinderilor, Comerţului şi Muncii. În listă sunt cuprinse numele a peste 2.000 de companii irlandeze care sunt suspectate că au angajat la negru muncitori proveniţi din România şi Bulgaria.

Din datele aceluiaşi raport reiese că, din 2007, când România şi Bulgaria au devenit membre UE, Irlanda  decis să păstreze necesitatea permisului de muncă şi a emis 281 de astfel de permise pentru cetăţenii români, în timp ce bulgarii au primit numai 66. Însă, numărul cetăţenilor celor două ţări care au primit număr se Serviciu Public Personal  (PPS) este mult mai mare - 22.414 pentru români şi 1.915 pentru bulgari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ger Deering, director al Nera, a declarat că, în prezent, cifrele indică un număr de 5.000 de cetăţeni români şi bulgari care lucrează ilegal în peste 2.000 de companii irlandeze.

"Există o confuzie printre angajatori care cred că, dacă România şi Bulgaria sunt în UE, au dreptul să muncească aici dacă deţin un număr PPS. Nu este aşa. Ştim care sunt aceste companii şi nu este un singur domeniu. Au fost informate şi avertizate că personalul lor are nevoie de permise", a adăugat el.