Mugur Isărescu: ''Trecerea la euro nu este benevolă''

Mugur Isărescu: ''Trecerea la euro nu este benevolă''

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat astăzi că România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să treacă la euro, însă momentul adoptării monedei unice trebuie ales cu grijă.

Totuşi, calendarul nu se schimbă, astfel că leul va fi înlocuit cu euro în 2015.

''Aderarea la zona euro e obligatorie, nu este benevolă. Dar este bine să adoptăm moneda unică atunci când suntem pregătiţi. Păstrăm anul 2015 ca ţintă pentru adoptarea euro'', a afirmat Mugur Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, care a fost aprobat în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

La începutul acestui an, Mugur Isărescu declara că aderarea la zona euro va deveni mai dificilă după ce state care au adoptat deja moneda unică au început să se confrunte cu probleme, din cauza crizei financiare. De asemenea, guvernatorul BNR a spus în câteva rânduri că este mai important pentru România să fie bine pregătită pentru a intra în Uniunea Monetară Europeană, decât dacă amână adoptarea euro cu unu-doi ani faţă de obiectivul stabilit pentru 2015.

Leul trebuie să fie puternic

În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb, guvernatorul BNR a precizat că deprecierea monedei naţionale va avea un impact negativ asupra bugetului.

''Dacă s-ar deprecia leul, s-ar apăsa asupra bugetului. Ar fi o cheltuială în plus cu dobânzile, cu cursul de schimb, o povară în plus , nu în minus'', a explicat şeful BNR.

Potrivit lui, un curs valutar flotant nu înseamnă neaparat că acesta trebuie să fluctueze. Isărescu a precizat că, în această perioadă, BNR nu a intervenit pe piaţă pentru menţinerea cursului.

''Acum, când a fost stabil, chiar că nu am făcut nimic. Nu facem nimic. Ne uităm mai atent şi mai pătrunzător'', a mai spus Mugur Isărescu.

La începutul lunii octombrie, guvernatorul BNR s-a arătat mai îngrijorat de aprecierea leului sub 4 lei decât de depreciere.

"Eram mai îngrijorat de aprecierea cursului sub 4 lei decât de deprecierea cursului", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, la o conferinţă pe tema "Lecţiile crizei pentru autorităţi şi bănci".

Ne puteți urmări și pe Google News