MRU, despre "ofiterul acoperit" prezidenţiabil : Traian Băsescu se apropie PERICULOS de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune
- Silvana Chiujdea
- 18 septembrie 2014, 13:19
Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedintele PDL, fost şef SIE, a declarat, la RFI că preşedintele Traian Băsescu "greşeşte foarte tare" din punct de vedere politic, prin afirmaţia referitoare la prezidenţiabilul ofiţer acoperit aflat în cursa prezidenţială. Potrivit lui MRU, efectul unei astfel de declaraţii este "devastator în lumea cooperării dintre serviciile de informaţii".
"Preşedintele deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune. În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiţie şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetăţean al României şi trebuie să se supună tuturor legilor, aşa cum ne supunem cu toţii", a atras atenţia Mihai Răzvan Ungureanu, la RFI.
"Şi politic greşeşte foarte tare, sperând că în felul acesta stârneşte o furtună suplimentară în România, dar cred pe de altă parte că nu este ceea ce un şef de stat care a avut acces la informaţie confidenţială ar trebui să facă, pentru că în felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului naţional de siguranţă şi de apărare şi prima magistratură a ţării. Acest principiu este încrederea", a Ungureanu
Întrebat ce riscă preşedintele Traian Băsescu dacă ar încălca legea, în cazul în care ar dezvălui numele ofiţerului acoperit, MRU a răspuns: "Dacă are dovezile că există aşa ceva, un ofiţer care este activ şi este în momentul de faţă parte, angajat al unui serviciu de informaţii şi se află într-o situaţie de incompatibilitate, dacă are dovezile că există aşa ceva, atunci ele nu au nevoie să fie făcute publice, ele trebuiesc prezentate către organele în drept, e vorba de Procuratură, iar Procuratura îşi urmează cursul. În cazul în care le face publice, pe cale de consecinţă devine şi el responsabil de încălcarea legii 182/2002".
"Dacă este un fost ofiţer al unui serviciu de informaţii, chestiunea nu are absolut nici o relevanţă, pentru că ofiţerul în cauză, odată rezervist, poate să adopte orişice opţiune de viaţă, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligaţia de a păstra timp de 30 de ani secretul asupra activităţii sale şi asupra a tot ceea ce a făcut pe durata angajării în acel serviciu. Dar în acelaşi timp, acest secret îl leagă şi pe terţul deţinător, deci inclusiv pe preşedinte de la a-l dezvălui, îl opreşte de la a dezvălui asemenea informaţii", a explicat MRU.
El a averitizat că "efectul acestui tip de declaraţie în lumea mai umbroasă a cooperării dintre serviciile de informaţii este devastator, pentru că arată că există posibilitatea în România ca oamenii politici, indiferent de nivelul pe care îl ocupă, să se preteze la jocuri politice, în condiţiile în care au avut acces ca beneficiari legali la informaţii confidenţiale, de orice natură. Prin extrapolare, aceasta arată că democraţia românească şi actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face în nici un fel bine României".