Mpox se răspândește alarmant. 16 țări sunt deja afectate de boală
- Iulia Moise
- 14 octombrie 2024, 18:34
Încă două țări africane au raportat cazuri de mpox în ultimele șase săptămâni, ducând numărul total al statelor afectate la 16, a raportat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la Geneva.
Mpox raportat în Zambia și Ghana
Cele două cazuri raportate în Zambia și Ghana sunt singurele raportate anul acesta, a anunțat OMS. Cazurile suspecte din întreaga Africă au crescut cu 3,6% până la 36.787, până pe 6 octombrie, se arată în raport.
„Țara cea mai afectată în 2024 rămâne Republica Democrată Congo cu 6.169 de cazuri confirmate și 25 de decese, urmată de Burundi cu 987 de cazuri confirmate, dar fără decese și Nigeria cu 94 de cazuri confirmate tot fără niciun deces,” a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Republica Democrată Congo campioana cazurilor de mpox
Aproximativ 85% din cazurile suspecte au fost înregistrate în R.D. Congo, unde au fost găsite mai mult de 6.000 de cazuri ale bolii, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței. Experții medicali cred că cifra reală este mai mare.
Reprezentanții OMS susțin că doar unii dintre pacienții cu erupții cutanate sunt testați și că mulți nu caută ajutor medical din rușine, în principal pentru că boala s-a răspândit, în mare parte, la început, prin contact sexual.
Virusul se transmite prin contact direct cu pielea sau mucoasa
Boala se răspândește doar prin contact direct și mulți copii mici sunt infectați.
Mpox provoacă erupții pe tot corpul. Simptomele sale includ febră și dureri articulare. Poate fi fatal pentru copiii mici și pentru persoanele cu sistem imunitar compromis.
Virusul mpox continuă să se răspândească pe tot mapamondul. Denumit anterior variola maimuței, acestă boală se poate transmite de la animal la om, dar și prin contact direct cu o persoană infectată. Un director OMS iese la atac și susține că guvernele europene nu au oferit resursele necesare pentru eradicarea acestuia.
O campanie de vaccinare a fost lansată în RDC la începutul acestei luni, pe măsură ce ratele de infecție au crescut brusc în întreaga Africă. OMS a declarat actualul focar „o urgență de sănătate publică de interes internațional.”