Abuzurile DNA nu se mai opresc. Motreanu și Scutaru au fost executați într-un moment-cheie

Abuzurile DNA nu se mai opresc. Motreanu și Scutaru au fost executați într-un moment-cheie

Consilierul lui Iohannis, George Scutaru, și Dan Motreanu, unul dintre liderii PNL au fost dați jos abuziv de către DNA. Cei doi au fost trimiși în judecată în judecată pentru spălare de bani, dar au fost achitați definitiv la Înalta Curte. Completul de 5 judecători susține că „fapta nu există”. La momentul în care DNA a început să îl cerceteze pe Motreanu, acesta esra favorit pentru preluarea șefiei PNL.

Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat luni, 10 iunie 2019, decizia definitivă în dosarul în care George Scutaru și Dan Motreanu au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani, la fel că un al treilea inculpat din dosar, Ana Maria Schaer, administrator al unei societăți comerciale. Astfel, Completul de 5 al ICCJ a menținut sentința pronunțată la fond de un complet de 3 ICCJ, în 25 iunie 2018, prin care George Scutaru, Dan Motreanu și Ana Maria Schaer au fost achitați pentru pretinsă fapta de spălare de bani, scriu jurnaliștii de la Lumea Jusiției.

Iată minuta Completului de 5 judecători al Înaltei Curți:

„Respinge, că nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva sentinței penale nr.384 din dată de 25 iunie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr. 3517/1/2015, privind pe inculpații Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan-ștefan și Schaer Ana-Maria.

În baza art.275 alin. (3) Cod procedura penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedura penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu până la prezentarea apărătorilor aleși pentru intimații inculpați, în suma de câte 217 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiției. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 10 iunie 2019”.

„I. În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 și art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedura penală, achita pe inculpatul Scutaru George-Adrian (...), pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a, b și c din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 5 din Codul penal.

II. În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 și art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achita pe inculpatul Motreanu Dan-Ștefan (...), pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a și b din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 5 din Codul penal.

III. În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 și art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpata Schaer Ana - Maria (...), pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a și b din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 5 din Codul penal.

Ridică măsurile asigurătorii instituite, prin ordonanță nr. 114/P/2015 din dată de 25.09.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților Scutaru George Adrian, Motreanu Dan Ștefan și Schaer Ana Maria. În temeiul art. 275 alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

În temeiul art. 275 alin. 6 din Codul de procedura penală, onorariul parțial cuvenit apărătorilor desemnați din oficiu pentru inculpați în suma de câte 500 lei, se plătește din fondul Ministerului Justiției. Cu apel în termen de 10 zile de la dată comunicării copiei minutei hotărârii”.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a inculpatului SCUTARU GEORGE-ADRIAN, la dată faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, și în stare de libertate, a inculpaților: MOTREANU DAN ȘTEFAN, deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (la dată faptelor și în prezent), cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor,

SCHAER ANA MARIA, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezența cauza - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe rază municipiului Buzău.

Din suma de 700.000 euro, bani primiți efectiv de persoană denunțătoare, această le-a remis inculpaților Scutaru George-Adrian și Motreanu Dan Ștefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale), a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate.

Pentru a disimula proveniență acestor sume de bani, inculpații Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan Ștefan și Schaer Ana Maria au inițiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realității, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranșe, din contul societății administrată de către această din urmă către o firma care a produs articole de vestimentație folosite că materiale în campania electorală.

În cauza, față de toți cei trei inculpați, a fost dispusă măsură sechestrului asigurător și poprire asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpaților, până la concurență sumei de 1.213.090 lei, suma care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauza.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedura penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanța spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News