Franța și Germania amână de la o zi la alta să trimită ajutor militar în Ucraina, în încercarea de a păstra contactul cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie publicația americană Politico. Şi chiar dacă decizia recentă a președintelui rus de a mobiliza parțial rezerviștii reprezintă o escaladare semnificativă a războiului, cele două puteri economice tac.
De peste 70 de ani, motorul franco-german pune în mișcare Uniunea Europeană. Astăzi însă, acest motor s-a blocat în fața celei mai mari provocări cu care se confruntă securitatea europeană de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Politico.
Cea mai puternică economie a continentului și cea mai puternică armată a sa nu reușesc să depășească momentul. Și, din păcate, șansele ca oricare dintre ele să își schimbe cursul în intervalul de timp necesar pentru a ajuta Kievul să-și atingă obiectivele sunt scăzute.
Franţa a ales să facă pe ţara neutră
Franța renunță în mod deliberat la ajutorul său, în speranța că va juca rol de arbitru neutru, când schimburile de focuri vor înceta. Când a îndemnat Ucraina să nu-l înjosească pe Vladimir Putin, președintele Franței, Emmanuel Macron a făcut o defavoare ireparabilă pretențiilor sale de lider european. Din păcate, șansele că oricare dintre ei să schimbe cursul evenimentelor în termenul necesar pentru a ajuta Kievul să-și atingă obiectivele sunt mici, mai scrie Politico.
Publicația menționează că Franța și Germania evită să trimită armament greu în Ucraina pentru a avea contact cu Moscova. Politico subliniază că, fără livrări de arme grele occidentale, Ucraina nu va putea rezista mult timp.
Între timp, noul cancelar german Olaf Scholz a declarat că Putin a distrus arhitectura de securitate europeană, argumentând că invazia rusă a marcat un punct de cotitură și că acum a venit timpul să sprijinim Ucraina „ cât mai putem”.
Însă, acțiunile lor nu au reușit să se potrivească cu propria retorică
Germania s-a chinuit luni de zile să trimită echipamente militare pe care alți aliați le-au furnizat Ucrainei, după ce a promis că va livra mai multe sisteme de lansare de rachete, obuziere autopropulsate și sisteme de apărare aeriană, dar ritmul livrărilor a pus la îndoială angajamentul Berlinului.
Mai mult, lipsa totală a Germaniei de a trimite blindate grele – precum tancuri și vehicule de luptă de infanterie – a provocat critici din partea liderilor ucraineni, care acuză Berlinul că a dat înapoi.
Deși știrile din regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, au fost remarcabil de pozitive pentru Kiev în ultimele zile, există încă multe motive pentru a crede că Rusia este departe de a fi eliminată din conflict. Dar, pentru a reuși, Ucraina are nevoie de ajutorul celor două state puternice ale Europei care, deocamdată, transmit doar mesaje inutile pentru Ucraina.
În schimb Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Polonia și alți aliați oferă în prezent pregătire substanțială, echipamente, expertiză și informații. Și ca răspuns la mobilizarea lui Putin, atât Franța, cât și Germania au ocazia să facă acest lucru, dar rămâne de văzut dacă și când își vor îndeplini promisiunile, mai scrie Politico.