Motivul pentru care tot mai mulți români își cumpără vechime în muncă

Motivul pentru care tot mai mulți români își cumpără vechime în muncă Pensie. Sursa foto: arhiva EVZ

Tot mai mulți români aleg să își cumpere vechime în muncă, mai ales că Ordonanța care permite acest lucru va mai fi în vigoare doar până pe 31 august, anul viitor. Se pot cumpăra maxim șase ani de vechime, doar pentru pensia de limită de vârstă, iar contribuția minimă lunară este 638 de lei.

Potrivit datelor oferite de Casa Națională de Pensii, până acum au fost încheiate 17.400 de contracte la nivel național. Judeţele cu cele mai multe solicitări sunt Galați, Prahova, Constanța, Brașov, Suceava și București. Majoritatea celor care vor să cumpere ani de vechime au lucrat în străinătate și nu au avut contracte de muncă.

Condițiile necesare

Românii care trebuie să își completeze stagiul de cotizare, pot cumpăra între o lună şi 6 ani de vechime. Suma de plată pentru o singură lună, echivalentul contribuţiei la asigurările sociale, pentru salariul minim pe economie, este în acest moment de 638 de lei.

De exemplu, cine va dori să cumpere un an vechime va trebui să plătească puţin peste 7.600 de lei. Plăţile pot fi făcute integral sau în rate. Există însă și anumite condiții.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Perioada cumpărată nu trebuie să fie contributivă. Persoanele care vor să cumpere vechime nu trebuie să fi avut contract de muncă în ţară sau în străinătate sau în alte state membre care au acord cu România, să nu fi avut indemnizaţie de şomaj, să nu fi fost înscriși la facultate sau să fi fost în armată în acea perioadă“, a declarat Alina Frățică, şef Serviciu Contribuţii şi Asigurări Sociale, Casa de Pensii Bucureşti.

Plăţile pot fi făcute doar în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, nu și pentru cea anticipată.

Se plătesc și sume foarte mari

Majoritatea celor care vor să cumpere vechime în muncă, aleg să plătească sume uriașe. Motivul pentru care tot mai mulți români își cumpără vechime în muncă este contribuția minimă. Sunt însă și cazuri în care oamenii aleg să plătească sume mai mari, care să le aducă și o pensie mai mare.

Un bărbat din Bucureşti a ales să achite contribuţii la un venit de 10.000 de lei și va plăti 60.000 de lei pentru doi ani de vechime.

O femeie a cumpărat șase ani de vechime, la un venit de 5.000 de lei și are de plătit 90.000 de lei. La nivelul Capitalei au fost încheiate până acum 2.400 de astfel de contracte, cu o valoare totală de peste 8 milioane de euro.

Termenul limită pentru cumpărarea de vechime în muncă este 31 august 2023. Dosarul poate fi depus în baza oricărui act de identitate cu CNP, fie buletin, paşaport sau certificat de naştere, potrivit tvr.ro.