Motivul pentru care răcim mai des iarna. Mecanismele biologice, explicate de medici

Motivul pentru care răcim mai des iarna. Mecanismele biologice, explicate de mediciGripa și răceala.Sursa Foto - Dreamstime

Motivul pentru care răcești mai des iarna. Incidența infecțiilor respiratorii, cum ar fi răceala comună, atinge cote maxime în regiunile temperate în timpul iernii. Infecțiile respiratorii se transmit de la o persoană la alta.

Motivul pentru care răcești mai des iarna

Virusurile care cauzează răceala comună și gripa  se transmit de la persoanele infectate la altele prin intermediul picăturilor din aer, care sunt eliberate atunci când persoanele infectate strănută, vorbesc sau tușesc. Unele persoane se pot infecta și atunci când ating suprafețe sau obiecte contaminate și apoi își ating gura, nasul sau ochii. Iarna, stăm mai mult timp în interior unde sunt multe persoane.

Răceală

Sursa foto: Freepik.com

Dincolo de aceste schimbări comportamentale, oamenii de știință au demonstrat că există mecanisme biologice distincte care explică de ce răcim mai mult pe vreme rece. Ele sunt legate de temperatura și umiditatea aerului.

Explicația medicilor

Celulele „epiteliale” care căptușesc nasul reprezintă o primă linie de apărare împotriva virușilor respirați din aer. În mod normal, ca răspuns la infecția virală, aceste celule cresc secreția de saci mici, plini cu lichid - numiți vezicule extracelulare - care ajută la absorbția particulelor virale înainte ca acestea să poată invada restul corpului, a explicat Dr. Benjamin Bleier, director al chirurgiei endoscopice a bazei craniului la centrul Massachusetts Eye and Ear.

răceala

răceala. Sursă foto: Freepik

Aceste vezicule conțin și molecule numite microARN care împiedică virușii să facă copii ale materialului lor genetic. Acest lucru împiedică germenii să se reproducă și să ajungă în țesuturile noastre. Medicii au spus că acest sistem deraiază pe vreme rece.

Umiditatea contează

Acest lucru se întâmplă atunci când celulele epiteliale din nas sunt expuse la scăderi de temperatură similare cu cele care se pot întâmpla atunci când oamenii ies afară pe vreme rece - când temperatura din interiorul nasului scade de la 37 la 32 de grade Celsius (98,6 la 89,6 grade Fahrenheit).

Un alt lucru care poate afecta modul în care organismul răspunde la viruși în timpul iernii este umiditatea, deoarece aerul din interiorul caselor noastre devine mai uscat decât de obicei în acest sezon, potrivit LiveScience.

Ne puteți urmări și pe Google News