Prețul la aur doboară recorduri. Metalul galben a crescut cu 20% în acest an datorită achizițiilor băncilor centrale și altor cauze.
Ole Hansen, directorul de strategie pentru mărfuri al Saxo Bank, a scris pe Twitter că prețurile au fost într-o „creștere neîntreruptă” de la minimul din octombrie de 1.810 dolari pe uncie.
Un lingou de aur de dimensiune standard de 400 de uncii, precum cele din filmele cu jafuri de aur, costă acum peste 1 milion de dolari.
Prețul la aur crește vertiginos
Prețul spot al aurului este puțin sub 2.500 de dolari pe uncie, în creștere cu 21% în acest an.
O probabilă reducere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală după o inflație mai lentă decât se aștepta în iulie și date mai mari privind șomajul împinge așteptările privind prețul aurului.
Vineri, investitorii vor urmări prezentarea președintelui Fed, Jerome Powell, la simpozionul anual al băncii centrale din Jackson Hole, Wyoming, pentru indicii privind politica băncii centrale.
Astfel, „întrebarea este acum cât de mare va fi reducerea ratei?”, se arată în nota de luni a analistului principal de piață al Capital.com, Daniela Sabin Hathorn.
Prețul aurului poate crește dacă Powell semnalează o scădere a ratei de 50 de puncte de bază, sau 0,5% puncte procentuale.
Ce prezic specialiștii
O scădere a ratelor dobânzilor din SUA scade randamentul obligațiunilor și al dolarului, ceea ce stimulează investițiile în aurul denominat în dolari.
Mai multe reduceri ale ratelor ar „face aluzie la preocupări mai mari ale băncii centrale cu privire la recesiunea economică”, a susținut Hathorn.
Băncile centrale reduc ratele pentru a stimula creditarea și creșterea economică.
Temerile legate de recesiune ar duce, fără îndoială, la creșterea prețurilor aurului, un depozit de încredere al valorii.
Incertitudinile geopolitice stimulează cererea de aur Pe lângă politica monetară, incertitudinile geopolitice întăresc atracția aurului ca refugiu sigur.
Hansen de la Saxo Bank a menționat Ucraina, Orientul Mijlociu și alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA drept riscuri.
Alegerile prezidențiale din SUA sunt îngrijorătoare deoarece ambii candidați sunt „pregătiți să cheltuiască bani pe care nu îi au, ridicând astfel și mai mult nivelul datoriei SUA”, a declarat Hansen.
În ciuda unei monede slabe, a unei economii deprimate și a unei crize imobiliare, consumatorii chinezi cumpără aur pentru a-și proteja valoarea.
„Cererea continuă a băncilor centrale pe fondul incertitudinii geopolitice și al dedolarizării și, nu în ultimul rând, capacitatea aurului de a oferi un nivel de securitate și stabilitate pe care alte active nu îl pot oferi” ar susține continua creștere a aurului, a scris Hansen.
sursa: markets.businessinsider.com