Întâlnirea istorică dintre Ceaușescu și Nixon. Planul secret dintre România și SUA

Întâlnirea istorică dintre Ceaușescu și Nixon. Planul secret dintre România și SUA

Cartea „În Ochiul Ciclonului” a fost reeditată din cauza cererii mari din partea cititorilor. Aceasta prezintă un dialog interesant între Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, și Sorin Roșca Stănescu, împreună cu Alice Barbu. Constantin Boștină decide să dezvăluie detalii despre perioada în care Nicolae Ceaușescu a condus România. Asta se întâmplă la aproape 32 de ani după căderea regimului comunist.

Fostul secretar personal al dictatorului comunist revine asupra situației din România în anii ’80 și asupra deciziilor fatale luate de Ceaușescu.

Călătoria din 1973 a fost una dintre cele patru vizite oficiale întreprinse de Nicolae Ceaușescu în Statele Unite pe parcursul celor 24 de ani de dictatură . Prima vizită fusese în 1970, la invitația lui Richard Nixon. În decembrie 1973, Ceaușescu a ajuns din nou în America, aterizând la baza aeriană Andrews la ora 24, ora Bucureștiului. A fost întâmpinat cu onoruri, fiind prezentă „o gardă militară de onoare” și o delegație condusă de Marion Smoak, șeful Protocolului de la Casa Albă. De aici, Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost transportați la Camp David.

A doua zi, pe 4 decembrie, la ora 10:25, elicopterul cu cei doi lideri români a aterizat la Washington. La Casa Albă, Ceaușescu a fost întâmpinat de Richard Nixon și soția sa, Patricia. Întâlnirea a fost una formală, marcându-se cu „21 de salve de artilerie” și imnurile celor două țări. După ce au trecut în revistă garda de onoare, Ceaușescu și Nixon s-au îndreptat spre podiumul drapat în catifea roșie. Ambii președinții au ținut discursuri oficiale.

Nicolae Ceaușescu și Richard Nixon

Vizita lui Ceaușescu în Statele Unite a fost marcată de „momente solemne ”, organizate în colaborare cu diverse instituții americane. Henry Kissinger i-a oferit lui Ceaușescu un dejun de lucru la Departamentul de Stat. Elena Ceaușescu a fost invitată la un ceai cu Patricia Nixon.

Seara, la Casa Albă, soții Nixon au oferit un dineu în onoarea soților Ceaușescu. Momentul a fost descris drept „o mie și una de înflorituri sărbătorești”. În timpul dineului, Richard Nixon a rostit un toast, în care a afirmat: „distinsul nostru oaspete din seara aceasta... a jucat unul dintre cele mai însemnate roluri ale unui om de stat de pe glob”.

Americanii au fost impresionați de dictatorul român

Convorbirile oficiale dintre cei doi preşedinţi culminează cu „Declaraţia Comună a preşedintelui Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, şi a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon”, semnată în cadrul unei solemnităţi petrecute în sala de şedinţe a Guvernului american. Sunt prezenţi membri de seamă ai Guvernului SUA, în frunte cu Henry Kissinger.

În acele zile, Ceaușescu a avut o activitate intensă. El s-a întâlnit cu liderii Congresului american, directorul general al FMI, Robert McNamara, și mulți alții.

Un moment notabil al vizitei a fost conferința de presă de la Clubul Național al Presei din Washington. Acolo, Ceaușescu a impresionat prin răspunsurile sale. A ales să răspundă direct întrebărilor.  „Deoarece văd că ați pus foarte multe întrebări... aș propune să renunț la prezentarea [intervenției scrise] pentru a răspunde la întrebări”. Reacția sălii a fost „aplauze, însoțite de o vie animație”.

La o întrebare delicată privind emigrarea evreilor, Ceaușescu a răspuns că „nu există vreo limitare a emigrării evreilor care vor să plece din România”. De asemenea, în legătură cu criza petrolului, el a menționat că România are un „program de dezvoltare a diferitelor surse de energie” și este gata să colaboreze cu firme americane pentru explorarea petrolului în Marea Neagră.

Vizita oficială a lui Nicolae Ceaușescu în SUA din 4-7 decembrie 1973 a fost una deosebită. A fost un eveniment fără precedent pentru un șef de stat al României. Cu toate că au urmat și alte vizite, această întâlnire rămâne una dintre cele mai semnificative în relațiile dintre România și Statele Unite.

Cartea „În ochiul ciclonului”, este plină de povești fascinante despre dictator. Aceasta poate fi achiziționată pe edituradecarte.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News