Motivul pentru care Parlamentul a modificat taxa de solidaritate pentru energie. Ionuț Stroe explică proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților

Motivul pentru care Parlamentul a modificat taxa de solidaritate pentru energie. Ionuț Stroe explică proiectul de lege adoptat de Camera DeputațilorSursă foto: arhiva EVZ

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a explicat proiectul de lege prin care se modifică taxa de solidaritate pentru energie. Oficialul liberal a explicat ce prevede amendamentul adoptat de Camera Deputaților, dar și unde vor merge taxele colectate.

Ordonanța prin care a fost introdusă taxa de solidaritate nu a fost scrisă corect, astfel că OMV Petrom nu se încadra să plătească o astfel de taxă. Parlamentul României a modificat proiectul de lege astfel încât compania austriacă să fie plătitoare.

Amendamentul a fost propus de liberalul Alexandru Nazare, fost ministru al Finanțelor. Modificarea proiectului de lege a fost susținută de coaliția PSD-PNL-UDMR, astfel că el a primit aviz favorabil de la Camera Deputaților.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a explicat motivul pentru care a fost modificată Ordonanța prin care se introduce taxa de solidaritate pentru energie. Acesta a ținut să sublinieze faptul că amendamentul a senatorul liberal a fost susținut nu doar de partid, ci de întreaga coaliție.

„Parlamentul a modificat taxa de solidaritate din energie pentru a corecta inechitățile inițiale.

Amendamentul care aduce toate companiile din energie în zona contribuției de solidaritate, propus de senatorul PNL Alexandru Nazare, a beneficiat de susținerea coaliției și a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților. Această modificare legislativă este un act de dreptate și corectitudine pe care PNL l-a susținut de la bun început”, a scris Ionuț Stroe într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Ionuț Stroe explică unde vor merge banii din taxa de solidaritate pentru energie

Purtătorul de cuvânt al PNL a explicat ce prevede amendamentul depus de senatorul Alexandru Nazare dar și modul în care vor fi folosiți banii colectați din taxa de solidaritate.

„Amendamentul clarifică metoda de calcul prin care se determină ponderea activităților care compun cifra de afaceri a unei companii și ia în calcul prețurile de vânzare din anii fiscali 2022 și 2023. În acest mod, prin amendamentul senatorului PNL și asumat de către coaliție, se elimină aplicarea dezechilibrată a taxării, care făcea diferențe între companiile care au un model de afacere constituit dintr-un singur cod CAEN și cele care derulează mai multe activități, pe coduri CAEN multiple.

Banii care vor fi colectați din taxarea profitului excedentar obținut ca urmare a creșterii prețurilor produselor energetice vor fi utilizați pentru finanțarea schemei de compensare a tarifelor la energie, investiții în eficiență energetică și dezvoltarea autonomiei țării în acest domeniu”, se mai arată în postarea lui Ionuț Stroe.

Ne puteți urmări și pe Google News