Profitul OMV Petrom a crescut cu 260% în 2022. Ce spun reprezentanții companiei despre taxa de solidaritate

Profitul OMV Petrom a crescut cu 260% în 2022. Ce spun reprezentanții companiei despre taxa de solidaritateSursa foto : arhiva EVZ

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei. Potrivit datelor oficiale, în anul 2022, au obținut un profit net de peste 2 miliarde de euro. Comparativ cu anul 2021, venitul acestora a crescut de trei ori și jumătate. În timp ce veniturile cresc, numărul de angajați este în scădere, iar compania nu este obligată să plătească taxă de solidaritate.

OMV Petrom a publicat rezultate anuale în ceea ce privește profitul companiei. Anul 2022 le-a adus o creștere semnificativă, ajungând la un profit net de 10,3 miliarde de lei. În timp ce veniturile cresc, angajații companiei se împuținează, ajungând la 7.742, cu 3% mai mic comparativ cu 2021.

În 2022, compania OMV Petrom a înregistrat un profit net mai mare decât suma profiturilor din ultimii trei ani, depășind profitul record obținut în 2014. De pe urma activității companiei de energie a avut de câștigat și statul, care a înregistrat un profit apropiat de suma declarată de OMV. Valoarea plăților efectuate în 2022 în contul impozitelor a ajuns la 9,7 miliarde de lei, o sumă de cinci ori mai mare comparativ cu cea plătită în 2021. Pe lângă impozite, compania plătește și accize, TVA, taxe și contribuții salariale, potrivit profit.ro.

În ceea ce privește taxa de solidaritate, reprezentanții OMV Petrom susțin că vor plăti această taxă dacă ANAF, „din motive pe care nu le vedem acum”, va constata că se încadrează în această categorie.

„Profitul net al OMV Petrom a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele și contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.

Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susținerea tranziției energetice din România, oferind pieței soluții de energie noi și curate. Pentru 2023, investițiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022.

Neptun Deep este în centrul strategiei noastre și ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiție, planificată pentru jumătatea anului 2023”, a precizat CEO-ul Christina Verchere.

Compania OMV Petrom nu va plăti taxa de solidaritate

În legislația românească a fost transpusă o directivă europeană care prevede suprataxarea companiilor. Această taxă de solidaritate urmează să fie supusă procesului de aprobare din Parlament. Potrivit unui raport trimis de compania Bursei de Valori București, în urma analizelor, anticipează că OMV nu se va încadra în categoria companiilor care trebuie să plătească taxa de solidaritate pentru anul 2022.

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, se aşteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puţin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului", se menţionează în raportul publicat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News