OMV Petrom, prima companie care scumpeşte carburanţii în acest an. Cât costă litrul de benzină și de motorină
- Maria Dima
- 14 ianuarie 2023, 16:42
În plin scandal legat de Schengen și Austria, dar și de anunțul companiei că a reușit să ocolească legea făcută de Ministerul Finanțelor, vine o nouă veste proastă pentru milioane de români de la OMV Petrom.
OMV Petrom, compania cu acținariat austriac, a scumpit litrul de benzină și motorină cu 5 lei. În urma scumpirilor de sâmbătă, preţul benzinei standard din staţiile Petrom din Capitală a ajuns la 6,29-6,35 lei, iar cel al motorinei standard, la 7,50-7,53 lei/l, iar în staţiile OMV la 6,40-6,44 lei/l, respectiv 7,58-7,61 lei/l, potrivit profit.ro.
Astfel, preţurile din staţiile Petrom sunt cu 5 bani mai ridicate decât cele din staţiile Lukoil, precizează Profit.ro. OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, în urma anunţului companiei că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.
Șeful ANAF: Dacă OMV va refuza să plătească, va fi executată silit
Legat de cazul OMV Petrom, șeful ANAF, Lucian Heiuș, a declarat că nimeni nu poate încălca legea
Întrebat când vor începe controalele, şeful ANAF a explicat care sunt prevederile legale: „Nu putem să încălcăm o lege pentru nimeni. Legea prevede ca situaţiile financiare ale societăţilor trec spre auditare la sfârşitul lunii februarie, termenul final de declarare şi depunere a situaţiei financiare este 30 mai, iar data de depunere şi de de plată a contribuţiei de solidaritate este 25 iunie.
Dar eu vă spun că nu stăm până la aceste termene, avem modalităţi de a verifica cifrele de afaceri, cu mult timp înainte. În cazul societăţii OMV vă pot spune că de la 1 ianuarie 2022 depune acea declaraţie 407 şi noi ştim în timp real toată contabilitatea şi cifrele pe care le are””
Lucian Heiuș a mai spus că, dacă OMV va refuza să plătească, va fi executată silit. ”Dacă va refuza să plătească, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită şi vom face executare silită. Dar prima dată vom verifica toate societăţile care au ca obiect de activitate aşa cum este prevăzut în OUG 186, vom verifica dacă codurile CAEN depăşesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum prevede ordonanţa şi după aceea se va verifica modul de constituire, declarare şi achitare a contribuţiei”, a declarat Lucian Heiuş.