Cum a fost ajutată OMV-Petrom să-și ferească mega-profitul de Taxa de Solidaritate

Cum a fost ajutată OMV-Petrom să-și ferească mega-profitul de Taxa de SolidaritateSursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Cum a reușit OMV să scape de Taxa de Solidaritate? Printr-o omisiune plină de bunăvoință în textul ordonanței. A fost rea-credință sau lipsă de profesionalism, nici nu ne mai interesează.

OMV-Petrom a scăpat ca prin urechile acului de aplicarea contribuției europene de solidaritate ca urmare a unei omisiuni din textul ordonanței care reglementează această taxă în România. Încă de la nivelul de concepere a textului la Bruxelles, de Regulamentul UE s-au ocupat structurile europene responsabile de fiscalitate. Tocmai din acest motiv, pe tot traseul legislativ al proiectului, Comisia Europeană s-a consultat în permanență cu ministerele de Finanțe ale statelor membre.

În timp ce alte țări au venit cu completări, Ministerul de Finanțe din România nu a avut nicio propunere.

După ce Regulamentul a fost adoptat la nivel european, în 6 octombrie 2022, s-a trecut la etapa de transpunere a prevederilor sale în legislațiile naționale ale statelor membre. Pentru a nu se omite nimic, Comisia Europeană - prin Direcția Generală de Taxare și Uniune Vamală (TAXUD) - a organizat în luna decembrie două workshopuri cu reprezentanții ministerelor de Finanțe ai statelor membre. Dintre cele două întâlniri de lucru, partea română a fost prezentă doar la una. Rezultatul: o ordonanță concepută defectuos, astfel încât cea mai mare companie românească din domeniu scapă netaxată.

Cine este vinovat

Vina aparține Ministerului de Finanțe, care este autorul textului ordonanței aplicabile în România. Ministerul are acces la datele financiare ale companiilor și știe bine care sunt domeniile care trebuie să fie vizate. Asta în teorie. În practică, în textul OUG 186/2022 nu se găsesc toate codurile CAEN necesare acoperirii tuturor activităților vizate de Regulamentul UE 2022/1854.

Pe același Regulament european s-a bazat și Austria, unde OMV (compania-mamă a OMV-Petrom din România) se încadrează în prevederile legii scrise de ministrul austriac de Finanțe. Ca urmare a interesului sau a lipsei de profesionalism pe care aparatul din Ministerul de Finanțe, condus de ministrul Câciu l-a avut privitor la această ordonanță, România este singura țară europeană în care cea mai mare companie din domeniul petrolier își păstrează profitul excesiv obținut ca urmare a tulburărilor de pe piața de energie din ultimul an.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro