Motivul pentru care cei opt români au refuzat să părăsească Afganistanul. „Milioane de oameni au nevoie de ei”

După ce talibanii au preluat puterea în capitala Afganistanului, forțele de securitate de la nivel internațional au activat pentru evacuarea cetățenilor din teritoriu. De la începutul crizei amplificate de atacurile teroriste din Kabul, un număr de 49 de cetățeni români au fost repatriați la solicitarea acestora. Totuși, 8 români au refuzat repatrierea. Care sunt motivele?

Opt români au rămas în Afganistan, refuzând să fie repatriați. Potrivit ultimelor informații transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), românii activează în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), care s-a angajat, alături de agențiile neguvernamentale să rămână în teritoriu pentru a ajuta milioanele de oameni care se află în pericol.

Cine sunt românii rămași în Afganistan. S-au angajat într-o misiune ONU pe care vor să o ducă până la capăt

Deși Celula de criză interinstituțională a rămas în contact permanent cu cei opt cetățeni români aflați în Afganistan, aceștia au refuzat repatrierea pentru că s-au angajat să rămână în teritoriu și să ofere ajutor persoanelor aflate în situații limită. Șapte dintre aceștia activează în cadrul unei misiuni ONU, iar unul lucrează în cadrul unui ONG.

MAE nu a dorit să precizeze, la solicitarea înaintată de ziarul Adevărul, în ce agenție a ONU activează românii din Afganistan. Autoritățile au transmis, însă, că românii ajută localnicii care nu dispun nici măcar de cele mai elementare mijloace de trai.

„În ciuda unor provocări imense, organizaţiile umanitare – atât ONU, cât şi organizaţiile neguvernamentale – din Afganistan s-au angajat să rămână şi să ofere ajutor şi servicii către milioane de oameni care au nevoie. (…) Lucrăm pe principiile umanităţii, neutralităţii, imparţialităţii şi independenţei”, a transmis Biroul ONU pentru afaceri umanitare, OCHA.

Milioane de afgani au nevoie de ajutor. 1 din 3 copii va fi subnutrit

Potrivit informațiilor comunicate de către Fondul Naţiunilor Unite Pentru Copii (UNICEF), milioane de afgani sunt în pericol în teritoriu și au nevoie de sprijin. Viitorul nu le zâmbește nici copiilor, în legătură cu care UNICEF a precizat că 1 din 3 va fi subnutrit în anul 2021.

„18 milioane de afgani au nevoie de asistenţă, iar un copil din trei va fi grav subnutrit în acest an”, a comunicat UNICEF.

România e pregătită să intervină pentru evacuarea cetățenilor din Afganistan, dacă vor solicita repatrierea

Oficialii au asigurat că dacă cetățenii români vor solicita repatrierea, forțele de securitate sunt pregătite să intervină în acest sens. România a încheiat acorduri cu talibanii pentru asigurarea evacuării în siguranță a persoanelor din Afganistan.

„Cu toţii ne-am angajat să ne asigurăm că cetăţenii noştri, cetăţenii şi rezidenţii, angajaţii, afganii care au lucrat cu noi şi cei care sunt expuşi riscului pot continua să călătorească liber către destinaţii din afara Afganistanului. Am primit asigurări din partea talibanilor că tuturor cetăţenilor străini şi oricărui cetăţean afgan cu autorizaţie de călătorie din ţările noastre li se va permite să procedeze în mod sigur şi ordonat la punctele de plecare şi să călătorească în afara ţării. Vom continua să eliberăm documentaţia de călătorie afganilor desemnaţi şi avem o clară aşteptare şi angajamentul talibanilor de a le permite deplasarea în ţările noastre. Remarcăm declaraţiile publice ale talibanilor care confirmă această înţelegere”, a transmis Departamentul de Stat al SUA.