S-a aflat DE CE MIROS BĂTRÂNII. Explicaţia care SCHIMBĂ TOT CE SE ŞTIA PÂNĂ ACUM
- Felix Mihai Badea
- 14 octombrie 2016, 11:03
Ne întrebăm adesea de ce oamenii bătrâni au un miros aparte, învechit. Pe măsură ce îmbătrânim, mirosul corpului noastru se schimbă.
Cercetătorii au descoperit, în urma unui studiu realizat pe femei și bărbați de vârste diferite, că miroseau distinct. Studiul a presupus testarea mirosurilor axilelor. În urma acestuia, s-a constatat că bărbații de vârstă mijlocie au un miros mai neplăcut decât cei bătrâni.
Mai mulți factori sunt decidenți în procesul schimbării mirosului corpurilor noastre. Medicul Eric Shapira este de părere că deshidratarea are cel mai activ rol. Pielea bătrânilor se descuamează mai mult, deoarece nu se mai simt atât de însetați, iar astfel se deshidratează. Celulele de piele moartă capătă, așadar, un miros stătut.
O echipă de cercetători japonezi a descoperit, în anul 2000, că substanța 2-nonenal, care se găsește pe piele și în transpirație, își mărea concentrația pe măsură ce oamenii înaintau în vârstă. Cantități de până la trei ori mai mari decât cei de vârstă mijlocie se regăseau la indivizii care aveau peste 70 de ani.
Un alt factor este reprezentat de către mediul de viață, mai ales de strânsul compulsiv al lucrurilor vechi. Brenda Thompson de la Tri-Country Home Nursing opinează: „Toate acele cărţi şi ziare, lenjerii şi haine vechi adăpostesc praf şi umezeală şi emană un miros de stătut care se poate răspândi în întreaga casă. Dacă te-ai mutat în casa respectivă în 1945, e posibil ca acele cărţi să fie acolo de 60 de ani. Am văzut şi draperii care au rezistat atât de mult.”
Curios este faptul că, pe măsură ce se apropie de vârsta de 80 de ani, bărbații au un miros asemănător cu cel al femeilor, nefiind clar de ce se întâmplă acest lucru.