Avertisment dur pentru Putin. De ce va pierde războiul cu Ucraina. Lecțiile istoriei
- Iulia Moraru
- 30 august 2022, 14:14
Între anii 1853 și 1856 a avut loc Războiul Crimeii, dus de Imperiul Țarist și de Imperiul Otoman. Rusia a pierdut atunci lupta, din cauza extenuării trupelor de pe front și a problemelor cu aprovizionarea. Lecțiile de atunci, spun unii experți, rămân însă valabile și azi, în cazul războiului dus de Rusia în Ucraina.
Războiul Crimeii a izbucnit din dorința celor două puteri de a controla Marea Neagră, mai precis strâmtorile Bosfor și Dardanele. Rusia a pierdut atunci lupta, însă lecțiile de atunci pot fi aplicate și în actualul conflict dus împotriva Ucrainei.
La fel ca acum, majoritatea a crezut că Rusia este o putere de neînvins. Șase luni mai târziu, războiul în Ucraina continuă, armata ucraineană fiind sprijinită în mod direct și indirect de către UE, NATO și SUA.
Războiul Crimeii, un conflict religios
Războiul Crimeii a fost dus sub pretext religios. Atunci, Nicolae I a ataca Imperiul Otoman cu speranța de a câștiga Constantinopolul, în prezent orașul Istanbul. Scopul real era însă altul. Imperiul Țarist dorea să dețină controlul deplin al strâmtorilor Bosfor și Dardanele, deținute atunci de otomani.
Pentru ca Rusia să nu ia toată puterea, în luptă s-au alăturat Franța, Marea Britanie și Regatul Sardiniei. Trupe au fost trimise ulterior pe mare, în Crimeea, zonă ce a devenit principalul loc de luptă.
Militarii ruși suferă de foame
Deși Imperiul Țarist avea o armată de temut, aceasta a capitulat ușor, din cauza trupelor de pe front care erau demoralizate și nu aveau suficiente resurse pentru a continua.
Situația a stat la fel ca în cazul conflictului din Ucraina. În luna iunie 2022, soldații ruși s-au plâns de condițiile precare de pe front. Ei au mărturisit că suferă de foame și de frig, iar pentru o perioadă au fost lipsiți de orice sprijin, cum ar fi cel medical sau material.
În acest context, și experții au afirmat că epuizarea soldaților ruși este ușor de observat, iar faptul că liderii nu-i lasă să se odihnească „este ori un semn de prostie, ori de disperare”.
La sfârșitul lunii iulie, un politician american declara: „Am fost informați că peste 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți, ceea ce înseamnă enorm. Peste 80% din forțele or terestre sunt obosite și împotmolite”.
O posibilă încheiere a războiului nu se întrevede
Încheierea Războiului Crimeii a fost consfințită prin Tratatul de la Paris. În ceea ce privește războiul din Ucraina, nu se întrevede o posibilă încheiere a acestuia.
După mai multe rânduri de negocieri între Rusia și Ucraina, acestea au fost oprite. Ultimele declarații făcute despre negocieri au fost cele ale președintelui Zelenski, care a menționat că țara sa nu va depune armele pentru a se așeza la masa negocierilor, deoarece orice acord cu Rusia va priva Ucraina de o parte din teritorii, și le va permite ocupanților, după ce s-au odihnit și s-au recuperat, să înceapă o nouă ofensivă, conform protv.md.