Noi amenințări nucleare pentru Europa. „Rachetele pot ajunge din Crimeea în orice capitală”

Noi amenințări nucleare pentru Europa. „Rachetele pot ajunge din Crimeea în orice capitală” Sursa foto: arhiva EVZ

Centrului ucrainean pentru strategii de apărare susține că Vladimir Putin ar putea să folosească arme nucleare tactice în Crimeea.

Alinei Frolova, director general al Centrului pentru Strategii de Apărare, a precizat că armata rusă a trimis o unitate specială în peninsula Crimeea. Această unitate este responsabilă pentru deservirea obiectelor nucleare, inclusiv a armelor nucleare strategice. Frolova a mai spus, într-o conferință de presă, că în Crimeea există toate semnele că armele nucleare tactice rusești vor urma să fie folosite.

Ea a mai menționat că: „Rachetele rusești pot ajunge din Crimeea în orice capitală europeană. Influența amenințării rusești se resimte în Marea Caspică, Marea Baltică și Marea Mediterană”. Ucraina a aderat la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. În acest context, Frolova adăugând că intenționează să elibereze peninsula de aceste tipuri de arme. „Toate instalațiile care au fost restaurate în scopul depozitării, dislocării și utilizării armelor nucleare trebuie să fie transferate la un alt mod - fie scoase de la naftalină, fie utilizate în alt scop”, a adăugat ea, potrivit Express.

Armele nucleare ale Rusiei

De la începutul războiului din Ucraina, Moscova a amenințat de mai multe ori că armata sa va folosi arme nucleare. Mai mult decât atât, recent, Vladimir Soloviov, un apropiat de-al lui Vladimir Putin, a amenințat din nou tările Uniunii Europene, dar și Statele Unite cu atacuri cu arme nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu puțin timp până la declanșarea invaziei din Ucraina, Rusia era considerată țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume. În luna decembrie a anului trecut ministrul apărării Serghei Șoigu raporta că armele și echipamentul modern constituie acum 89,1% din arsenalul nuclear al Rusiei.

De asemenea, Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic estima că la începutul lui 2022 arsenalul nuclear al Rusiei număra aproximativ 4.477 de focoase nucleare care erau desemnate unor bombardiere strategice cu rază lungă și unor forțe nucleare cu rază mai scurtă. Dintre acestea, în jur de 1.588 de focoase strategice sunt desfășurate: în jur de 812 unor rachete balistice lansate de la sol, aproximativ 576 se află pe submarine nucleare și posibil alte 200 la baze aeriene ale unor bombardiere grele.