Motivele pentru care Grecia nu va renunța la euro în ruptul capului

Motivele pentru care Grecia nu va renunța la euro în ruptul capului

Grecia are nevoie de bani de la creditorii internaționali ca de aer. Pentru a obține o nouă tranșă, premierul elen, Lucas Papademos, anunță că este nevoie de noi tăieri de cheltuieli, potrivit Bloomberg. ”Trebuie să renunțăm la puțin ca să nu pierdem tot”, le-a spus oficialiul elen oamenilor de afaceri și sindicatelor în cadrul unei întâlniri care a avut loc, ieri, la Atena.

Potrivit acestuia, discuțiile cu troica (UE, FMI şi Banca Mondială - n.r. ) vor începe la mijlocul acestei luni și se vor concentra pe crearea unui plan economic credibil pentru perioada 2012-2015

”Fără finanțarea de la troica, există riscul ca Grecia să intre în default dezordonat în martie”, a avertizat șeful guvernului de la Atena. Papademos a declarat că singura modalitatea prin care Grecia va rămâne în zona euro și va primi finanțare este prin aplicarea unor noi măsuri de austeritate și prin asumarea unor noi reduceri de cheltuieli.

De ce ieșirea Greciei din zona euro nu este o opțiune

1. Clasa politică nu vrea întoarcerea la drahmă Deși un purtător de cuvânt al Guvernului elen a declarat recent că, în lipsa unei noi tranșe de bani de la UE, Banca Mondială și FMI, Grecia ar putea fi împinsă în afara zonei euro, adevărul este că nimeni din această țară nu-și dorește renunțarea la moneda unică europeană: nici populația, nici premierul Lucas Papademos, nici guvernatorul Băncii Greciei.

”O întoarcere la drahmă ar însemna iadul pe pământ pentru noi, cel puțin pentru primii cinci ani”, a declarat George Provopoulos, guvernatorul Băncii Greciei. ”Standardul de viață se va prăbuși, deprecierea drahmei ar putea ajunge și la 70% față de monedele internaționale. Vom reveni la situația din 1950”, a adăugat acesta.

Și primul ministru Lucas Papademos se opune la o revenire la drahmă, ca de altfel întreaga clasă politică. Până și partidul comunist consideră că renunțarea la euro ar fi ”catastrofală”.

2. Grecii nu vor să renunțe la euro Și chiar dacă protestează în stradă împotriva asprelor măsuri de austeritate, până și populația Greciei se pronunță pentru păstrarea monedei unice. Un sondaj realizat de Kapa Research în decembrie 2011 a arătat că 77% dintre greci sunt de părere că Executivul trebuie să ia toate măsurile pentru ca țara să rămână în zona euro. Doar 16% s-au pronunțat pentru reînvierea monedei naționale, drahma.

3. Drahma ar aduce cu ea falimente Un alt motiv pentru care grecii nu se vor întoarce la fosta lor monedă este și faptul că ar dura ”până la șase luni” pentru tipărirea unei cantități suficiente. Asta ca să nu mai amintim de faptul că un anunț de ieșire din zona euro ar duce la mutiple falimente în Grecia și la imposibilitatea statului elen de a se împrumuta de pe piețele financiare. De asemenea, ca urmare a devalorizării accentuate a drahmei, grecii nu ar putea să-și achite creditele luate în moneda unică europeană.

4. Impactul asupra economiei ar fi devastator O revenire la drahmă ar șterge circa 50-60% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării, potrivit unui scenariu realizat de UBS. Dacă rămâne în euro, economia elenă se va contracta în acest an cu 3%, potrivit estimărilor FMI, după ce 2011 le-a adus o diminuarea a PIB-ului cu circa 6%.

5. Bruxelles-ul se opune Un alt motiv pentru care Grecia nu va renunța la monda unică este opoziția clară a oficialilor de la Bruxelles. Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat la finalul anului că instituția pur și simplu a refuzat să ia în calcul posibilitatea ca un stat membru să părăsească zona euro. Citește și:Oficial european: Europa este în pragul unei recesiuni de o amploare necunoscută

Ne puteți urmări și pe Google News